De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

Om de fondsen aan te bieden, hebben investeringsmaatschappijen nog wel afzonderlijk goedkeuring van de SEC nodig. Begin dit jaar werden al Amerikaanse beursgenoteerde bitcoin-fondsen geïntroduceerd. De komst van dergelijke fondsen maakt cryptomunten toegankelijker voor een grotere groep beleggers. Zij hoeven niet meer direct cryptomunten te kopen en op te slaan in een digitale portemonnee, maar kunnen indirect investeren in deze fondsen.

De stemming op Wall Street was verder overwegend positief. Ook de Dow-Jonesindex toonde wat herstel, na donderdag het grootste dagverlies sinds maart vorig jaar te hebben geleden. De hoofdindex sloot de handelsweek een fractie hoger af op 39.069,59 punten. De bredere S&P 500-index won 0,7 procent en eindigde op 5304,72 punten. Techgraadmeter Nasdaq steeg 1,1 procent tot 16.920,80 punten.

Boeing steeg 1,3 procent. De vliegtuigenfabrikant kondigde een samenwerking aan met luchtvaarttoezichthouder FAA en de grootste vakbond om door werknemers gemelde veiligheidskwesties te beoordelen.

Banen weg bij fabrikant van elektrische auto's Lucid

Daarmee wil Boeing, dat de afgelopen tijd geplaagd werd door incidenten met zijn vliegtuigen, de veiligheidscultuur binnen het bedrijf aanpakken. De FAA constateerde eerder dit jaar al dat Boeing de prioriteit te veel bij de productie had gelegd en te weinig bij veiligheid.

Lucid steeg 2,2 procent. De fabrikant van elektrische auto's heeft aangekondigd de komende maanden ongeveer 400 banen te schrappen. Dat staat gelijk aan zo'n 6 procent van het personeelsbestand. Lucid wil op die manier de kosten terugdringen. Net als andere fabrikanten heeft ook Lucid te maken met een afnemende vraag naar zijn elektrische auto's. Eerder kondigde Tesla (plus 3,2 procent) ook al aan ruim 10 procent van de banen te schrappen.

De euro was 1,0848 dollar waard, tegen 1,0825 dollar en dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent in prijs tot 77,78 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder en kostte 82,16 dollar per vat.

LEES OOK: Topbelegger Michael Burry voorspelde kredietcrisis in 2008 en gaat nu voor goud