• Cryptohandelsplatform Coinbase krijgt woensdag een beursnotering aan de Nasdaq in New York.
  • De beurswaarde van Coinbase komt naar verwachting uit op 100 miljard dollar.
  • Volgens analistenbureau New Constructs verdient Coinbase eigenlijk een 80 procent lagere waardering van iets minder dan 20 miljard dollar.

Cryptobeurs Coinbase krijgt woensdag een notering aan de Nasdaq in New York. De beurswaarde van Coinbase komt naar verwachting uit op 100 miljard dollar. Volgens adviesbureau New Constructs is dat absurd hoog.

Topman David Trainer van New Contructs heeft naar eigen zeggen berekend dat een realistische waarde voor Coinbase op ongeveer 19 miljard dollar uitkomt. Dat is 80 procent lager dan de verwachte waardering bij de beursgang. 

Coinbase loopt onder meer het risico dat concurrerende handelsfora in de jonge cryptomarkt hun prijzen voor het uitvoeren van transacties gaan verlagen.

De potentiële waardering van 100 miljard dollar bij het beursdebuut van Coinbase is “belachelijk hoog”, zegt Trainer. De ervaren financiële analist denkt dat de winstgevendheid van het bedrijf niet duurzaam kan blijken.

Deze maand schatte het in San Francisco gevestigde bedrijf dat de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar is uitgekomen op 1,8 miljard dollar. Dat is een stijging van 800 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Wel merkte het bedrijf op dat toekomstige inkomsten “zeer moeilijk nauwkeurig te voorspellen zijn”, vanwege de volatiliteit van de cryptomarkt.

‘Weinig tot geen kans om winstverwachting te halen’

“Hoewel de inkomsten van Coinbase de afgelopen twaalf maanden sterk zijn gestegen, heeft het bedrijf weinig tot geen kans om te voldoen aan de toekomstige winstverwachtingen die zijn ingecalculeerd in de belachelijk hoge verwachte waardering van 100 miljard dollar”, meldt Trainer in een onderzoeksrapport van New Constructs dat vrijdag is vrijgegeven.

Coinbase is momenteel qua handelsvolume de grootste cryptobeurs van de Verenigde Staten. Het platform biedt onder andere toegang tot bitcoin, ethereum en litecoin, naast andere digitale valuta.

Lees ookEx-werknemers betwijfelen of CEO Brian Armstrong de juiste man is om het cryptobedrijf te leiden

Ook valt Coinbase op omdat het winst maakt, zegt Trainer. De geschatte nettowinst over het eerste kwartaal van dit jaar ligt tussen de 730 miljoen dollar en 800 miljoen dollar. Dat komt neer op een nettowinstmarge van 40 procent tot 45 procent.

‘Kans op een race naar de bodem’

Een van de grote risico’s die Coinbase loopt is toenemende concurrentie. Dat kan er volgens Trainer toe leiden de de winstmarges op transacties in cryptomunten plotseling instorten.

Hij wijst op de scherpe concurrentiestrijd eind 2019 tussen brokers over de vergoedingen bij de aandelenhandel. Hierbij zijn nieuwe partijen opgekomen, zoals Robinhood, die geen transactiekosten rekenen. Trainer zegt dat een vergelijkbare “race naar de bodem” waarschijnlijk ook bij cryptobeurzen zal optreden.

“Concurrenten zoals Gemini, Bitstamp, Kraken, Binance en andere aanbieders zullen waarschijnlijk lagere of geen transactiekosten rekenen als een strategie om marktaandeel te winnen”, zegt hij. En als traditionele brokers klanten de mogelijkheid geven om ook in cryptovaluta te handelen, zal dat “bijna zeker de onnatuurlijke spreads in de onvolwassen cryptomarkt omlaag duwen.”

“De cryptomarkt is erg jong en we verwachten dat meer bedrijven zullen strijden om de winsten waar Coinbase vandaag van geniet”, concludeert Trainer.

LEES OOK: Coinbase boekt recordcijfers in de aanloop naar de beursgang op 14 april: $1,8 miljard omzet en $800 miljoen nettowinst