• Coinbase heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 1,8 miljard dollar omzet geboekt en een nettowinst van 730 miljoen tot 800 miljoen dollar.
  • Het cryptohandelsplatform profiteert van de toegenomen belastingstelling in bitcoin en andere digitale munten.
  • Coinbase gaat op 14 april naar de beurs in New York tegen een waardering van mogelijk 100 miljard dollar.

Coinbase heeft in het eerste kwartaal van dit jaar al meer verdiend dan in heel 2020.

Het Amerikaanse platform waar je in cryptomunten kunt handelen publiceerde dinsdag voorlopige kwartaalresultaten in de aanloop naar de beursgang op 14 april. En die cijfers liegen er niet om.

De inkomsten van Coinbase bedroegen 1,8 miljard dollar in januari, februari en maart. Dat is ruim anderhalf keer zoveel als de totale omzet van vorig jaar.

Ook de nettowinst is geëxplodeerd en ligt tussen de 730 miljoen en 800 miljoen dollar. Dat is meer dan het dubbele van wat er vorig jaar onder de streep overbleef. De nettowinstmarge ligt tussen de 40 en 45 procent.

“Coinbase is letterlijk de meest winstgevende beurs ter wereld, in elke markt of regio dan ook”, twitterde Thomas Lee, mede-oprichter van onderzoeksbureau Fundstrat.

Ter vergelijking: Intercontinental Exchange, het moederbedrijf van onder meer de New York Stock Exchange, behaalde een omzet van 8,2 miljard dollar in 2020. Onder de streep bleef er 2,1 miljard dollar over. Dat levert een nettowinstmarge van 26 procent op.

Wat is Coinbase?

Coinbase is een Amerikaans handelsplatform voor cryptomunten. Via de website en bijbehorende app kun je zo’n vijftig digitale valuta kopen en verkopen, waaronder bitcoin, ethereum en litecoin. Het bedrijf is opgericht in 2012 en gevestigd in San Francisco. Coinbase heeft ruim 547 miljoen dollar opgehaald bij investeerders en is daarbij gewaardeerd op 8 miljard dollar.

Coinbase heeft sterk geprofiteerd van de toenemende interesse in cryptomunten begin dit jaar. Bitcoin, ether en andere digitale munten bereikten recordniveaus in het eerste kwartaal, mede doordat grote bedrijven zich op cryptos storten.

Zo accepteert de maker van elektrische auto’s Tesla bitcoin als betaalmiddel en omarmden ook betalingsbedrijven als Mastercard, Visa en PayPal digitale valuta.

De totale waarde van de cryptomarkt tikte afgelopen weekend voor het eerst 2.000 miljard dollar aan.

Coinbase heeft 56 miljoen geverifieerde gebruikers

Coinbase verdient geld door voor iedere transactie een vergoeding in rekening te brengen. De inkomsten hangen nauw samen met het sentiment op de cryptomarkt, zo geeft het bedrijf zelf aan.

Volgens analist John Street Capital (@johnstcapital op Twitter) is het niet representatief om de spetterende resultaten door te trekken naar de rest van het jaar, omdat bitcoin en ethereum het afgelopen kwartaal zo sterk in waarde zijn gestegen.

In het eerste kwartaal werd er voor 335 miljard dollar verhandeld op het cryptoplatform, vergeleken met 193 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2020.

Coinbase heeft inmiddels 56 miljoen geverifieerde gebruikers. Dat is significant meer dan concurrenten als Venmo, Cash App, eToro en Robinhood. PayPal is met 377 miljoen gebruikers nog buiten bereik.

Van die 56 miljoen hebben 6,1 miljoen gebruikers minimaal een keer per maand een transactie gedaan.

Wat is Coinbase waard op de beurs?

De kwartaalcijfers komen een week voor de langverwachte beursgang van Coinbase. Op 14 april krijgt het cryptobedrijf een notering aan de New Yorkse Nasdaq-beurs, met als tickersymbool ‘COIN’.

Coinbase kiest voor een zogeheten direct listing. Daarbij gaat een bedrijf zelf direct naar de beurs zonder tussenpartij en worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De bestaande investeerders verkopen op de eerste beursdag een deel van hun aandelen aan het publiek.

Grote vraag is wat de waardering van Coinbase gaat zijn. Analisten zijn verdeeld; sommigen houden het op minder dan 25 miljard dollar, anderen denken meer dan 150 miljard dollar. Omdat dit de eerste keer is dat een groot cryptoplatform naar de beurs gaat, is er geen vergelijkingsmateriaal.

Prijsvechters kunnen het Coinbase lastig maken

David Trainer, CEO van investeringsonderzoeker New Constructs, denkt dat een prijskaartje van 100 miljard dollar veel te hoog is, schrijft hij maandag in een notitie aan beleggers.

Trainer denkt niet dat Coinbase de hoge verwachtingen waar kan maken, omdat de concurrentie tussen handelsplatforms toe zal nemen naarmate de markt volwassener wordt.

Het huidige marktaandeel en de marges van Coinbase zijn op de lange termijn onhoudbaar, denkt Trainer. Concurrenten als Gemini, Bitstamp en Kraken kunnen de transactiekosten verlagen en zo de strijd aangaan.

Bij aandelen is iets vergelijkbaars gebeurd, met prijsvechters als DeGiro en nu BUX.

CEO Brian Armstrong loopt binnen, maar is hij de juiste man?

Ondertussen spint de CEO van Coinbase garen bij de cryptohausse. Mede-oprichter Brian Armstrong kreeg in 2020 een beloning van in totaal 59,5 miljoen dollar, blijkt uit documenten van beurswaakhond SEC. Dat is meer dan JPMorgan-baas Jamie Dimon en Goldman Sachs-opperhoofd David Solomon.

De afgelopen maanden klonk er flink wat kritiek op Armstrong. Ingewijden vragen zich af of de 38-jarige Amerikaan de juiste man is om Coinbase te leiden na de beursgang.

Lees meer: Ex-werknemers betwijfelen of CEO Brian Armstrong de juiste man is om het cryptobedrijf te leiden

Volgens de bronnen is Armstrong een intens persoon die soms ongemakkelijk in de omgang is en geen goede sociale antenne heeft.

In september vorig jaar kwam hij onder vuur te liggen, nadat hij in een memo verklaarde dat zijn bedrijf voortaan “apolitiek” is. Ongeveer 5 procent van de werknemers stapte vervolgens op, inclusief enkele hooggeplaatste managers.

Lees meer over cryptomunten: