China vindt dat het Westen het oplossen van de crisis in Oekraïne maar beter aan Rusland kan overlaten.

Dat is maandag te lezen in Chinese staatsmedia.

“Het is begrijpelijk dat Vladimir Poetin zegt hij het recht heeft de belangen van Rusland en de Russisch sprekende bevolking in Oekraïne te beschermen”, aldus een commentaar van staatspersbureau Xinhua.

Volgens Xinhua sluiten westerse landen Rusland uit van de onderhandelingstafel, terwijl ze zelf met hun “partijdige bemiddelingspogingen” Oekraïne hebben gepolariseerd. Volgens het staatspersbureau moet het Westen de “unieke rol” van Rusland accepteren in het bepalen van de toekomst van Oekraïne.

Ook volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zijn Rusland en China het eens zijn over de situatie in Oekraïne. Lavrov maakte dat maandag bekend na een gesprek met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi.

‘Russische pantserwagens staan klaar’

Ondertussen zet Rusland pantservoertuigen klaar aan de Russische kant van het smalle zeekanaal tussen Rusland en het Oekraïense schiereiland de Krim, aldus Oekraïense grenswachters geconstateerd. Door de Straat van Kertsj, zoals het zeekanaal heet, loopt de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Ook zouden Russische schepen de haven van Sebastopol in de Krim in en uit varen. Daar heeft de Russische Zwarte Zeevloot een basis. In sommige delen van de Krim zouden Russische troepen het mobiele telefoonverkeer hebben geblokkeerd.

Lees ook op Business Insider

De Straat van Kertsj is op het smalste punt 4,5 kilometer breed. “Er staan pantservoertuigen aan de andere kant van de Straat. We kunnen niet voorspellen of de Russen ze over laten varen”, zei een woordvoerder van de Oekraïense grenswacht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl