• Duitsland zal geen bezwaar maken als Polen zijn Duitse Leopard-tanks naar Oekraïne stuurt, zo maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken zondag bekend.
  • Duitsland had tot nu toe geweigerd om hiervoor toestemming te geven aan andere landen, uit angst dat het Rusland zal provoceren.
  • Volgens een voormalig militair analist van de Amerikaanse CIA vergroten de Leopard-tanks de kans op een militaire doorbraak voor Oekraïne.
  • Lees ook: Het gepantserde antitankvoertuig dat Frankrijk naar Oekraïne stuurt is geen tank, maar ‘een vreemde eend’

Polen wil zijn in Duitsland gebouwde Leopard-tanks naar Oekraïne sturen, zelfs als Duitsland dat zelf niet wil doen en er geen toestemming voor wil geven. Dat maakte de Poolse premier Mateusz Morawiecki zondag duidelijk in een post op Twitter: “We zullen niet werkeloos toekijken hoe Oekraïne doodbloedt”, schreef hij op Twitter.

Duitsland zal echter niet dwarsliggen als Polen zijn in Duitsland gemaakte tanks naar Oekraïne stuurt. Dat maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag duidelijk in gesprek met de Franse tv-zender LCI. Baerbock: “Op dit moment is het verzoek nog niet ingediend, maar mocht dat gebeuren, dan zullen we niet dwarsliggen.”

De Duitsers zeiden vrijdag tijdens een bijeenkomst met andere NAVO-landen op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein in West-Duitsland dat ze zelf nog geen besluit hebben genomen over het leveren van hun Leopard-tanks. Die zijn volgens Kiev van vitaal belang voor de herovering van door Rusland veroverd gebied.

Duitsland had tot nu toe ook geweigerd om toestemming te geven aan andere landen, zoals Polen, om hun Leopards te exporteren. Veel Duitsers vrezen dat het sturen van zware wapens die ook voor de aanval geschikt zijn, zoals de Leopards, Rusland zal provoceren en tot escalatie van de oorlog leidt.

Oekraïne zelf zegt zo'n 300 tanks nodig te hebben. Westerse analisten denken dat slechts een derde van dat aantal al genoeg kan zijn om het verloop van de oorlog te veranderen, schrijft de Britse krant The Guardian. Oekraïne heeft zo'n 250 Leopard 2-tanks in zijn bezit, volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Snel, mobiel en goed bewapend

De Leopard 2 is de belangrijkste gevechtstank van Duitsland. Hij werd in de jaren '70 ontwikkeld door het defensiebedrijf Krauss-Maffei Wegmann, als opvolger van de eerdere Leopard 1. De tank komt tegenwoordig voor in de arsenalen van bijna twintig verschillende landen.

De Leopard 2 haalt een snelheid van ongeveer 70 kilometer per uur en heeft een bereik van ruim 440 kilometer. Hij is bewapend met een 120 millimeter gladloops kanon, een 7,62 millimeter machinegeweer en automatische granaatwerpers. Bovendien heeft hij een dik pantser dat bestand is tegen mijnen.

De tank van Duitse makelij is eerder ingezet in Kosovo, Syrië en Afghanistan.

"Dankzij het sterke vermogen beweegt de Leopard 2 zich met grote snelheid voort, zelfs op ruw terrein", stelt Krauss-Maffei Wegmann op zijn website. "De wendbaarheid, bewezen vuurkracht en hoge beschermingsgraad stellen hem in staat de meest veeleisende missies te volbrengen."

Een Duitse Leopard 2A6-gevechtstank tijdens een militaire oefening van de NAVO in Litouwen.
Een Duitse Leopard 2A6-gevechtstank tijdens een militaire oefening van de NAVO in Litouwen.
Sean Gallup/Getty Images

Leopard-tanks kunnen doorslaggevend zijn

De Amerikaanse legerleider Mark Milley bestempelde de inmiddels elf maanden durende oorlog vrijdag tijdens een briefing als een "zeer, zeer moeilijke strijd". Volgens hem is de frontlinie, met uitzondering van de gevechten rond de Oost-Oekraïense stad Bachmoet, momenteel bevroren.

Jeffrey Edmonds, Rusland-expert van het Amerikaanse Center for Naval Analyses en voormalig militair analist van de CIA, zegt tegen Insider dat Rusland kan profiteren van de vastgelopen frontlinie. Hierdoor kan het leger van Poetin namelijk nieuwe rekruten opnemen en zich hergroeperen.

Gevechtstanks – en in kleinere mate ook 'lichte tanks', zoals de eerder deze maand toegezegde Franse AMX-10RC – vergroten de kans op een militaire doorbraak voor Oekraïne, zegt Edmonds.

Ook andere landen zitten niet stil. Het Verenigd Koninkrijk voorziet Oekraïne van Challenger 2-gevechtstanks. De Verenigde Staten sturen onder meer tientallen Bradley-infanteriegevechtsvoertuigen. Nederland levert twee Patriot-lanceerinrichtingen en munitie, zo werd vorige week duidelijk.

LEES OOK: Britse voertuigen foppen Russsiche sluipschutters in Oekraïne: chauffeur zit ineens aan de andere kant van de auto