Ruimte- en rakettechnologie was hot in 2019. De Amerikaanse president Trump lanceerde deze maand Space Force en de Russen schepten op over hun hypersonische raket die afweersystemen nutteloos maakt.

Maar het ging ook weleens mis. India en Israel ervoeren de grote risico’s van ruimtevaart met hun missies naar de maan.

Afgelopen vrijdag slaakten Chinese technici daarom een zucht van verlichting toen de Lange Mars 5, ’s lands krachtigste raket, de ruimte in schoot met een communicatiesatelliet.

De raket, met een lengte van 57 meter, had een enorm probleem aan het brandstofsysteem bij de laatste lancering in juli 2017. Een falende pomp werd de raket vlak na de start fataal. Hierdoor liepen China’s ambities om een nieuw ruimtestation in een baan om de aarde te brengen en missies naar de maan en Mars te ondernemen vertraging op.

Maar de succesvolle lancering van afgelopen vrijdag liet zien dat de Chinese ingenieurs het probleem hebben opgelost.

"Na meer dan twee jaar heeft het team de uitdagingen overwonnen", zei missieleider Wang Yu volgens de South China Morning Post.

China's grote toegangspas naar de ruimte is los

china mars global remote sensing and small rover hx 1 martian mission illustration rendering cas xinhua

Foto: Een illustratie van China's geplande Marslander, of HX-1. Bron: Chinese State Administration of Science/Xinhua
China wil verschillende versies van de Lange Mars 5, of Changzheng 5, bouwen om zijn ambities in de ruimte te verwezenlijken.

De versie die vrijdag werd gelanceerd kas 25 ton aan vracht vervoeren in een lage baan rond de aarde, slechts een paar honderd kilometer boven het aardoppervlak. Dat is minder half zoveel als de Falcon Heavy raket van Elon Musks SpaceX, die 64 ton kan vervoeren, maar genoeg om China's ambities in de ruimte waar te maken.

Andere versies zullen kleinere ladingen in een geostationaire baan (14 ton) of de maan (8 ton) kunnen brengen. Dit maakt de Lange Mars 5 geschikt voor de lancering van geplande nieuwe Chinese ruimtestation, een missie naar de maan en een Marslandermissie.

"Deze missies zijn waardevol voor de wetenschap en voor economische ontwikkeling, maar de Chinese leiders vinden dit ook belangrijk voor het internationale prestige en binnenlandse steun", aldus twitterde Andrew Jones, een verslaggever voor Space News, vlak voor de lancering. "Nog een mislukking zou gezichtsverlies betekenen."

Daarom zijn dit soort lancering zeer belangrijk voor China.