• Het minen van bitcoin is makkelijker geworden na het recente harde optreden van China tegen crypto-activiteiten.
  • De zogenoemde hashrate van de bitcoin, oftewel de moeilijkheidsgraad bij de strijd om het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin, noteerde zaterdag de grootste daling ooit.
  • Een cryptohandelaar zei dat zijn mining-inkomsten met de helft zijn toegenomen.

Het is makkelijker geworden om computerkracht in te zetten om transacties te mogen goedkeuren op het digitale logboek van de bitcoin. Deze activiteit, die ‘minen’ heet, kan een beloning opleveren in de vorm van nieuwe bitcoins.

Minen is makkelijker en winstgevender geworden, nu het aantal partijen dat meedoet aan het goedkeuren van transacties op de blockchain van de bitcoin afneemt, als gevolg van het strenge optreden van China tegen de crypto-activiteiten in dat land.

Volgens gegevens van cryptosite BTC.com is de moeilijkheidsgraad voor het minen van bitcoin zaterdag met 28 procent gedaald. Dat is de grootste daling in de geschiedenis van het netwerk.

De zogenoemde hashrate van bitcoin, die de rekenkracht weergeeft die nodig is om transacties te verifiëren, wordt elke twee weken automatisch aangepast door het algoritme van het netwerk. Miners voeren een strijd waarbij ze complexe puzzels moeten oplossen om een transactie op het netwerk van de bitcoin te mogen goedkeuren. Wie als eerste zo’n puzzel oplost, krijgt een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins.

Om ervoor te zorgen dat er ruwweg elke tien minuten een oplossing gevonden wordt, varieert de moeilijkheidsgraad van de puzzels. Als er veel miners meedoen, gaat de moeilijkheidsgraad omhoog, als er minder miners actief zijn, daalt de moeilijkheidsgraad.

De herijking op zaterdag maakte het bijna 30 procent makkelijker om de transactieblokken, waaruit het register is opgebouwd, te voltooien. Dat maakt het verdienen van een beloning een stuk eenvoudiger.

Miners zien inkomsten stijgen

Cryptohandelaar Scott Melker, bekend onder pseudoniem ‘The Wolf of All Streets’, zei maandag in een tweet dat zijn dagelijkse mining-inkomsten met de helft zijn gestegen na de aanpassing van de moeilijkheidsgraad.

De mining-industrie verdiende als geheel tussen de 50 miljoen en 60 miljoen dollar per dag toen de bitcoin in april voor meer dan 50.000 dollar werd verhandeld, aldus datasite Glassnode in een recent rapport.

De inkomsten zijn sindsdien ongeveer gehalveerd, zo ontdekte Glassnode. Maar het bedrag wordt verdeeld onder een kleinere groep miners. Volgens het rapport is het aantal miners met zo’n 49 procent afgenomen.

Dit betekent dat de winstgevendheid van de nog actieve miners na de laatste aanpassing van de moeilijkheidsgraad bijna is verdubbeld tot het niveau van april, aldus het rapport.

Bitcoin ondervindt weinig last van ingrijpen China

Het optreden tegen miners in China – het land dat goed is voor bijna twee derde van de crypto-activiteit – heeft geresulteerd in een van de grootste dalingen van de hashrate tot nu toe, vertelde Stéphane Ouellette, de CEO en medeoprichter van FRNT Financial, tegen Insider.

Lees ook: Ingrijpen van financiële toezichthouders kan de cryptozeepbel laten knappen, waarschuwt zakenbank UBS

Maar het meest merkbare effect van het ingrijpen van het land is wellicht de versnelling van de mining-activiteiten buiten China, zei hij.

“Tijdens een drie maanden lange periode van aanhoudende druk op de mining-activiteiten in China, heeft de blockchain van de bitcoin geen enkele nadelige effecten vertoond”, zei Ouellette.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: