In Zuid-Afrika trekt een reclame waar Nederland in voorkomt behoorlijk de aandacht.

Fastfoodketen Chicken Licken heeft een spotje gemaakt waarin ze de draak steken met het kolonialisme, om zo een hamburger te verkopen. In de reclame gaat de jonge Afrikaanse prins Big John in het jaar 1650 op avontuur.

Hij zwaait zijn familie en vrienden uit, stapt aan boord van zijn boot en gaat op pad. Onderweg komt hij allerlei gevaren tegen, zoals haaien en een gigantische inktvis. Maar hij weet ze te verslaan, vraagt zelfs kwallen om hulp en komt uiteindelijk in 1651 aan in Nederland.

Daar staan een aantal Nederlandse zeelieden op het punt om te vertrekken. Maar dat deert Big John niet. “Ik vind het hier leuk!”, zegt hij. “Ik noem het… Europa!” Hij pakt z’n stok en zet ‘m als een vlag in het hout van de steiger om zo het land te kolonialiseren – tot verbijstering van de zeelieden.

“En dat… is de legende van Big John”, besluit uiteindelijk een oude man die net de hamburger met die naam heeft gekocht.

Chicken Licken is niet de enige Zuid-Afrikaanse fastfoodketen die politiek georiënteerde spotjes maakt. Ook een reclame van de keten Nando’s gaat viral. De keten laat in ongeveer een minuut tijd op een grappige manier zien hoe pijnlijk stereotypes kunnen zijn. Je ziet ‘m hieronder:

LEES OOK: Met een ‘racistisch’ reclamespotje doet Dove in een klap 13 jaar aan zorgvuldige marketing teniet