Dit artikel is gebaseerd op een interview met Anna Berstein, een 29-jarige ‘prompt engineer’ bij het generatieve AI bedrijf Copy.ai uit New York, en in de ik-vorm opgeschreven door Aaron Mok van Insider. De tekst is ingekort en aangepast voor duidelijkheid.

‘Prompt engineers’ zijn in feite experts in het stellen van vragen aan op kunstmatige intelligentie draaiende chatbots, zoals het immens populaire ChatGPT. Een prompt is wat je als eindgebruiker een AI-chatbot vertelt te doen. Stel je de juiste vragen, dan krijg je betere antwoorden van de chatbot. Een prompt engineer helpt achter de schermen mee om de input van gebruikers te vertalen naar uitvoerbare acties voor de AI.

Toen ik freelance schrijver en historisch onderzoeksassistente was, besteedde ik veel tijd aan het doorzoeken van microfiches in bibliotheken. Nu help ik als prompt engineer de meest geavanceerde technologie ter wereld te optimaliseren.

In de zomer van 2021 kreeg ik de kans om prompt engineer te worden. Ik ontmoette een man in een bar die destijds werkte voor Copy.ai, een AI-tool die teksten voor blogs, emails en social mediaposts kan genereren.

Hij vertelde dat Copy.ai, dat werkt op GPT-3, de technologie achter ChatGPT, problemen had met de kwaliteit van de output die de kunstmatige intelligentie genereerde. Hij vroeg me of ik een prompt engineer wilde worden. Ik vond de stress van het freelancen maar niets, en deze nieuwe baan sprak me wel aan. Zonder ook maar enige technische kennis, heb ik zijn aanbod geaccepteerd.

Ik kreeg een maandcontract. Mijn eerste taak was om de AI verschillende schrijfstijlen te laten genereren. Aanvankelijk had ik geen idee wat ik aan het doen was. Toen legde de oprichter van het bedrijf me uit dat een prompt net een soort magische spreuk is. Als je die ook maar iets verkeerd uitspreekt, kunnen er ongewenste dingen gebeuren. Met die uitleg kreeg ik het voor elkaar om de schrijfstijl van de bot te verbeteren, wat mee een fulltime baan bij het bedrijf opleverde.

Sindsdien is mijn takenpakket gegroeid. Nu help ik bij het verbeteren van bestaande tools en het maken van nieuwe, met het doel om de best mogelijke output uit de AI te krijgen.

In de praktijk ben ik de hele dag bezig met het schrijven van teksten in de vorm van prompts. Die voer ik aan de AI, waardoor deze bijvoorbeeld hoogwaardige, accurate, juiste en grammaticaal correcte blogposts kan genereren.

Ik doe dit door aanvullende tekst te creëren rond het verzoek van een gebruiker. Stel een gebruiker van de chatbot vertelt de AI: "Schrijf een productsbeschrijving over een paar sneakers." Het is dan mijn taak om prompts te schrijven die ervoor zorgen dat die vraag de beste output oplevert. Denk hierbij aan:

Heel eenvoudig gezegd: een gebruiker typt iets als "Schrijf een productbeschrijving over een paar sneakers" dat ik aan de achterkant ontvang. Het is dan mijn taak om prompts te schrijven die ervoor zorgen dat die vraag de beste output oplevert. Ik moet de AI dus als het ware uitleggen wat er van hem verwacht wordt. Zo moet de AI deze prompt interpreteren als een instructie. Schrijft een gebruiker: "Dit zijn wat goede productomschrijvingen, schrijf er een die hierop lijkt", dan moet de AI weten dat hij het voorbeeld moet volgen.

Naast het schrijven van prompts, geef ik ook advies over hoe de AI-modellen zich gedragen, waarom ze zich zo gedragen, welk model we moeten gebruiken, of we een specifiek hulpmiddel kunnen maken of niet, en welke aanpak we daarvoor moeten kiezen.

Zoals je je wellicht kunt voorstellen, is het werk onvoorspelbaar. Er komen voortdurend nieuwe taalmodellen (waarop de AI-software draait) uit, waardoor ik mijn aanwijzingen steeds moet bijstellen. Het werk zelf kan vervelend zijn. Er zijn dagen dat ik urenlang - soms zelfs wekenlang - obsessief bezig ben met het veranderen en testen van een enkele prompt, alleen maar om deze aan de praat te krijgen.

Dat onvoorspelbare aspect maakt het werk ook leuk; je weet nooit wat de volgende ontwikkeling gaat zijn.

Naast dat mensen niet precies begrijpen wat ik doe voor werk, merk ik dat velen ook denken dat AI een eigen bewustzijn heeft. Dat is niet het geval. Als het praat over het zijn van een AI, raken we in paniek, omdat we zoveel van onze angsten terugzien in wat het zegt. Maar dat komt omdat het getraind is op onze angsten, geïnspireerd door enge, sciencefictionachtige voorstellingen van AI.

Het schrijven van prompts is makkelijk om op te pakken, maar lastig om te perfectioneren. De AI zover krijgen dat het precies doet wat je wilt, vereist veel vallen en opstaan. Gaandeweg heb ik geleerd wat het beste werkt.

Hier zijn wat tips waarmee jij betere prompts kunt schrijven:

  1. Gebruik een synoniemenlijst. Krijg je niet de juiste output, probeer dan een andere verwoording. In veel gevallen kan het juiste woord, of de juiste zin, ervoor zorgen dat je krijgt waar je naar op zoek bent.
  2. Let op je werkwoorden. Als je er zeker van wilt zijn dat de AI je volledig begrijpt, zorg er dan voor dat je prompt een werkwoord bevat dat je intentie goed duidelijk maakt. "Herschrijf dit om het korter te maken", werkt bijvoorbeeld beter dan "verkort dit".
  3. ChatGPT is goed in het interpreteren van intentie, maak daar gebruik van. Maak direct duidelijk wat je doel is en rommel wat met de verwoording, zinsopbouw en aanpak. Probeer bijvoorbeeld "Vandaag gaan we een XYZ schrijven", of "We proberen een XYZ te schrijven en zouden graag jouw input willen". De manier waarop je dit verwoordt kan een groot verschil maken.

LEES OOK: Google introduceert AI-hulpje dat e-mails kan schrijven en presentaties kan maken