De afgelopen dagen zat het niet mee voor OpenAI, de maker van de populaire AI-bot ChatGPT. Het bedrijf belandde in een bestuurscrisis door het ontslag van topman Sam Altman. Tegelijkertijd begon ChatGPT ook nog eens te haperen.

Volgens Down Detector, een website die storingen bij bedrijven meldt, zou de chatbot op dinsdag zijn uitgevallen.

OpenAI meldde al snel dat het achterliggende probleem was geïdentificeerd. Het zou invloed hebben op “non-completion API endpoints”. De oorzaak zou liggen bij kopieerfouten in de database. “We werken aan een oplossing”, meldde het bedrijf op zijn website.

Via X liet een medewerker van OpenAI weten dat ze binnen het bedrijf op de hoogte zijn van de problemen en dat deze “snel worden opgelost”.

Business Insider stelde ChatGPT diverse vragen die meermaals tot een foutmelding leidden. ChatGPT antwoordde als volgt: "Er ging iets mis. Als dit probleem blijft bestaan, neem dan contact met ons help center op via help.openai.com."

Dit soort problemen zijn niet ongewoon voor de AI-chatbot. Ze treden vaker op als het bedrijf nieuwe functionaliteiten toevoegt. Iets wat nu ook het geval lijkt te zijn geweest, want OpenAI kondigde op de dag van de haperingen aan dat ChatGPT ook op stemcommando's kan reageren.

Eerder deze maand had OpenAI ook al problemen met de stabiliteit van ChatGPT. Dat had te maken met een DDOS-aanval op de servers van het bedrijf. In zo'n geval worden de er via het internet een enorm aantal aanvragen verstuurd naar de betreffende servers, zodat deze erg veel te verwerken krijgen en daardoor kunnen vastlopen.

De afgelopen dagen waren chaotisch voor OpenAI wegens een openlijke bestuurscrisis. Topman Sam Altman werd vrijdag onverwachts ontslagen, waarop bijna 800 medewerkers dreigden weg te lopen als het ontslag niet zou worden teruggedraaid. Dat is dinsdagohtend ook gebeurd.

Waarom Altman werd weggestuurd, is nog steeds niet duidelijk. Maar dat hij uiteindelijk aan het langste eind trekt, lijkt inmiddels helder. Hij keert weer terug naar zijn oude positie als CEO van OpenAI en het bestuur dat hem wegstuurde, is (grotendeels) opgestapt.

LEES OOK: Microsoft neemt OpenAI de facto over, na ogenschijnlijk mislukte investering in maker van ChatGPT