• Het CDA heeft maandagavond openheid van zaken gegeven over een aantal donaties.
  • De partij reageert daarmee op suggesties van voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over beïnvloeding van de partijkoers door donoren.
  • Steunpilaar van de partij Hans van der Wind blijkt ruim 1 miljoen euro te hebben geschonken.

Het CDA heeft maandagavond openheid van zaken gegeven over een aantal donaties aan de partij. Steunpilaar van de partij Hans van der Wind doneerde ruim 1 miljoen euro.

In een verklaring laat de partij weten de stap te zetten vanwege de suggestie die Kamerlid Pieter Omtzigt afgelopen week wekte over beïnvloeding van de partijkoers door donoren.

Het gaat om donaties die pas op een later moment gemeld hoefden te worden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar “om volledig transparant te zijn over de donaties” zegt de partij ze nu naar buiten te brengen.

De partij spreekt tegen dat er met de donatie inhoudelijke invloed is gekocht door Van der Wind, die al jaren actief is als donateur van de partij. “Van der Wind is ook voorzitter van de commissie fondsenwerving en vanuit die rol onderdeel van het campagneteam.”

"Donateurs hebben op geen enkele manier de inhoudelijke koers van de partij kunnen beïnvloeden", staat in de verklaring. "Dat is een gewekte suggestie die niet aan de orde is en iets dat het CDA verre van zich werpt. Wij betreuren ook zeer dat dit beeld ten onrechte is opgeroepen, zeker ook voor de donateurs zelf."

Explosief memo van Pieter Omtzigt

Afgelopen week lekte een memo van de hand van Omtzigt uit, waarin hij onder meer suggereerde dat donoren mogelijk invloed hadden gehad op de koers van de partij. Hij zei dat het om drie donoren ging die gezamenlijk 1 miljoen euro zouden hebben gegeven.

“En die sponsoren en iemand in het campagneteam hebben belang bij pogingen om wijzigingen aan te brengen in de CDA-plannen zoals die in Wopkes New Deal en het verkiezingsprogramma zijn uitgewerkt. Daar heb ik moeite mee”, schreef Omtzigt.

Lees meer: Pieter Omtzigt haalt in explosief memo keihard uit naar CDA-collega’s

Van der Wind verklaart zelf dat hij "al sinds 2006 met substantiële bedragen rondom de verkiezingen" het CDA steunt. "Die bedragen staan keurig genoteerd in het donatieregister van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar is niets geheimzinnigs aan."

Zijn betrokkenheid bij de partij is er "vooral omdat het gedachtegoed mij aanspreekt", aldus Van der Wind.

Initiatiefnemers: genoeg steun voor extra CDA-congres

Maandag bleek ook dat er voldoende steun van CDA-leden is om een extra congres te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Pieter Omtzigt. Dat liet de Stichting voor Sociale Christendemocratie, die achter het voorstel zit, maandagavond weten.

Omtzigt zegde afgelopen weekend zijn CDA-lidmaatschap op en gaat in september verder als onafhankelijk Kamerlid, als hij terug is gekeerd na zijn herstelperiode.

Om een extra partijcongres mogelijk te maken moet ten minste één procent van de leden zo'n verzoek steunen. Woordvoerder van de stichting Henriëtte van Hedel laat weten dat inmiddels vijfhonderd leden de petitie hebben ondertekend.

"Het verzoek zal morgen bij het partijbestuur worden ingediend. Het partijbestuur is, gezien het aantal, nu statutair verplicht om binnen acht weken een partijcongres te organiseren."

Op het congres "kunnen het bestuur en de partijleider verantwoording afleggen over de gebeurtenissen in het afgelopen jaar, de keuzes die er zijn gemaakt en de zaken die hierbij verkeerd zijn gegaan. Dit partijcongres biedt de leden daarnaast de mogelijkheid om richtinggevende uitspraken te doen over de ontstane situatie en hoe daarmee om te gaan", aldus Hedel.

Lees meer over Nederlandse politici: