• CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft in een vertrouwelijk memo dat bedoeld is voor een interne onderzoekscommissie keihard uitgehaald naar zijn partij, schrijft De Limburger.
  • Hij zegt zich niet gewaardeerd en zelfs onveilig te hebben gevoeld binnen het CDA en “op onheuse wijze” te zijn gepasseerd als partijleider.
  • Partijgenoten noemden hem “psychopaat, teringhond, gestoord en labiel”, zo las de met een burn-out thuiszittende Omtzigt naar eigen zeggen terug in interne partijcommunicatie.
  • Ook beweert Omtzigt dat er bijna een miljoen euro aan campagnegeld van drie sponsoren niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft in een 76 pagina’s tellend vertrouwelijk document keihard uitgehaald naar zijn partij, schrijft De Limburger.

Hij zegt over zichzelf termen als “psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel” te hebben teruggelezen in communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden. Omtzigt voelde zich daardoor niet gewaardeerd en zelfs onveilig.

Het veelbesproken CDA-Kamerlid zit momenteel thuis met een burn-out en laat zich de komende maanden vervangen in de Tweede Kamer.

Omtzigt schrijft in het document “op onheuse wijze te zijn gepasseerd als lijsttrekker” van zijn partij. Rutger Ploum, de voormalig partijvoorzitter van het CDA, had Omtzigt beloofd dat hij lijsttrekker zou worden in plaats van Hugo de Jonge, als die het lijsttrekkerschap zou neerleggen.

Toen De Jonge inderdaad stopte, werd niet Omtzigt maar Wopke Hoekstra naar voren geschoven. Omtzigt heeft naar eigen zeggen onder druk “toegegeven”, en is hierover achteraf teleurgesteld. “Er is duidelijk een vooropgezet plan en ik pas er niet in”, schrijft hij in het document

Nadat De Jonge intern had aangekondigd dat hij inderdaad zijn lijsttrekkerschap zou neerleggen, heeft Omtzigt met twee leden van het partijbestuur gesproken, onder wie voorzitter Ploum.

"Ik herinner hen onder meer aan de afspraak met Rutger, namelijk dat ik lijsttrekker zou worden als Hugo onverhoopt uit zou vallen", aldus Omtzigt. Maar het bestuur vroeg toch Hoekstra. Omtzigt heeft naar zijn zeggen niet de tijd gekregen om hierop goed te reageren. Hij werd onder druk gezet toen hij met zijn vrouw wilde overleggen.

Het vertrouwelijke memo is bedoeld voor de commissie-Spies die onderzoek doet naar de rommelig verlopen interne lijsttrekkersverkiezing en de nasleep daarvan.

Volgens De Limburger kregen CDA'ers die Omtzigt openlijk steunden vervelende reacties of werden ze intern genegeerd. Potentiële kandidaat-Kamerleden werden tijdens hun gesprekken met de partijtop gevraagd op wie ze hadden gestemd voor het lijsttrekkerschap, zo staat in mails van deze CDA’ers die Omtzigt in zijn verslag opnam.

Niet-geregistreerd campagnegeld

Pieter Omtzigt beweert ook dat er bijna een miljoen euro aan campagnegeld dat afkomstig is van drie sponsors niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Mogelijk zijn daarmee de regels rond partijfinanciering overtreden.

Geldschieters van de partij zouden volgens Omtzigt voormalig lijsttrekker Hugo de Jonge ook al langer hebben opgeroepen om te stoppen. De Jonge won nipt de strijd om het partijleiderschap van Omtzigt, maar sponsoren zouden hebben aangedrongen om toch Omtzigt de kar te laten trekken.

De sponsoren, vermoedelijk afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf, zouden voor de miljoen euro aan financiering ook invloed hebben gehad op het verkiezingsprogramma. "En die sponsoren en iemand in het campagneteam hebben belang bij pogingen om wijzigingen aan te brengen in de CDA-plannen zoals die in Wopkes New Deal en het verkiezingsprogramma zijn uitgewerkt. Daar heb ik moeite mee", schrijft Omtzigt.

Tegenwerking bij toeslagenaffaire

Pieter Omtzigt vond het ook "pijnlijk" om in de onlangs vrijgegeven notulen van de ministerraad te lezen dat niet één bewindspersoon van zijn eigen partij zijn inspanningen voor slachtoffers van de toeslagenaffaire serieus nam, schrijft hij in zijn memo voor de commissie-Spies

Omtzigt spreekt van een "ontluisterend beeld", omdat ook niemand zich leek te bekommeren om het lot van de gedupeerde ouders. "Bij mij is daar iets geknapt", schrijft hij. En verderop: "Op een gegeven moment was ik overigens gewoon bang voor weer telefoontjes als ik Kamervragen gesteld had over de zaak, maar het moest gewoon."

Ook als in december het vernietigende rapport verschijnt van een parlementaire ondervragingscommissie onder leiding van CDA'er Chris van Dam, voelt Omtzigt zich nog altijd niet serieus genomen.

"Meerdere ministers wilden mij vertellen wat ik van het rapport moet vinden", schrijft hij. Dat gebeurde volgens hem tijdens een overleg tussen Kamerleden en bewindslieden van het CDA. "Wat een desillusie, en dat van mijn eigen partijgenoten!"

Regeling voor gedupeerde ouders

Omtzigt protesteerde opnieuw toen kort daarop tijdens een sessie in het Catshuis besloten werd alle gedupeerden 30.000 euro te geven. Hij was daar tegen, omdat hij wist dat veel ouders veel minder schade hadden geleden.

"Ik vind dat niet te verantwoorden richting de belastingbetalers", aldus Omtzigt. "Deze regeling was overduidelijk bedacht door ministers die niet wisten hoe het zat, maar een statement wilden maken."

CDA-lijsttrekker en minister van Financiën Wopke Hoekstra luisterde volgens Omtzigt niet. "Voor mij was het duidelijk: op het terrein waarvan ik alles wist, was mijn expertise niet van belang. En als nummer 2 had ik geen rugdekking van de nummer 1 op het belangrijkste dossier waar ik aan gewerkt had", concludeert Omtzigt.

Hij noemt de regeling overigens "illegaal", omdat de ministerraad dat besluit had moeten nemen, niet het selecte gezelschap dat bijeen was in het Catshuis.

Interim-voorzitter Van Rij veroordeelt gescheld tegen Omtzigt

Interim-voorzitter Marnix van Rij van het CDA neemt "met kracht" afstand van scheldpartijen aan het adres van Omtzigt in appberichten die onderling verstuurd zouden zijn door leden van zijn partij. Hij noemt die passages in een serie tweets "CDA onwaardig".

Van Rij benadrukt dat Omtzigt zijn memo "op persoonlijke titel" heeft gemaakt. "Niemand van de CDA-top heeft dit document eerder ontvangen dan na de publicatie van deze middag", meldt hij. Op de inhoud gaat hij verder niet in.

Het rapport van de commissie onder leiding van Liesbeth Spies wordt voor het zomerreces verwacht. "Daarna zal dit in het landelijk bestuur van het CDA worden besproken en daarna gepresenteerd."

Voormalig partijvoorzitter Rutger Ploum stapte op na de teleurstellende verkiezingsuitslag. Van Rij volgt Ploum slechts tijdelijk op.

Jongerenclub CDJA zegt te schrikken van de "berichtgeving en de bevindingen omtrent Pieter Omtzigt". De jonge christendemocraten benadrukken dat de eenheid moet terugkeren in het CDA, ook om weer een brede volkspartij te worden.

"Iedereen die daar een bijdrage aan wil leveren is wat ons betreft nodig en welkom", aldus het CDJA op Twitter.

LEES OOK: Populair onder kiezers, berucht in Den Haag: waarom CDA’er Pieter Omtzigt wordt gezien als een ‘lastpak’