Je mag geen smartphone gebruiken als je achter het stuur zit. Maar hoe zit dat met een smartwatch? De Canadese politie slingerde een automobilist op de bon voor het dragen van een Apple Watch.

Jeffrey Macesin omschrijft zichzelf tegenover CTV Montréal als “een Apple-man”. Hij houdt zijn mobiele apparaten omhoog. “Die dingen zijn mijn leven.”

Maar tot zijn grote schok werd hij naar de kant van de weg gedirigeerd toen hij met één hand aan het stuur een liedje selecteerde op zijn smartwatch. Hij kreeg een boete van omgerekend 88 euro.

Wat is ‘dragen’? Wat is ’telefoon’?

In het verkeersreglement staat dat “niemand tijdens het besturen van een wegvoertuig, een met de hand vastgehouden apparaat met een telefonische functie mag gebruiken.” Maar, zegt Macesin, in feite was hij niet een telefoon aan het bedienen.

Macesin: “Je hebt het niet echt in je handen. Het is een horloge. Hij zit om mijn pols, hè? Daar kun je het over oneens zijn. Is het nou wel of geen telefoon? Daar moeten we het over hebben, denk ik.” Hij overweegt daarom de boete aan te vechten.

Een lokale jurist zegt dat je op zo'n boete kon wachten. Volgens hem is een smartwatch niet zozeer een telefoon, als wel een een "Bluetooth-apparaat dat een telefoonsignaal uitzendt". En over bluetooth-apparaten staat niets in de wet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl