Oud-minister Camiel Eurlings heeft aangifte gedaan tegen zijn ex-vriendin wegens poging tot chantage dan wel afpersing en van smaad.

Dat meldt het AD donderdag op basis van een verklaring van Eurlings’ advocaat Geert-Jan Knoops. De vrouw in kwestie beschuldigt de voormalig CDA-politicus van ernstige mishandeling.

De 42-jarige Eurlings zou in oktober vorig jaar een vrouw zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht bij een feestje in Bloemendaal, meldt Quote op basis van een ingewijde rond de zaak. De lijst met verwondingen liegt er niet om: oogletsel, gescheurde oorlellen en een gebroken elleboog.

Feitelijke onjuistheden

Tessa Rolink, die in 2015 een relatie had met Eurlings, deed eind vorig jaar aangifte tegen hem. “De heer Eurlings heeft kennisgenomen van de aangifte die jegens hem is gedaan van een vermeend incident dat vierenhalve maand voorafgaand aan het doen van deze aangifte zou hebben plaatsgevonden”, zegt Knoops tegen het AD.

“De heer Eurlings heeft de aangifte gemotiveerd en gedocumenteerd betwist. De aangifte berust op feitelijke onjuistheden. De heer Eurlings heeft zijn volledige medewerking verleend aan het onderzoek. In verband met de aangifte die jegens hem is gedaan, heeft hij bij gelegenheid van zijn verhoor bij de politie zelf aangifte gedaan jegens de aangeefster.”

Volgens Knoops doet de politie onderzoek naar beide aangiften en onthoudt Eurlings zich verder van commentaar.

Kroonprins CDA

De Limburger Eurlings gold jarenlang als de kroonprins van het CDA. Hij werd op jonge leeftijd gemeenteraadslid in Valkenburg, kwam later in de Tweede Kamer en zat in het Europees Parlement. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Verkeer en Waterstaat.

Hij vertrok uit de politiek om een gezin te stichten met zijn toenmalige vriendin, maar amper een jaar later was de relatie voorbij. Daarop ging hij aan de slag bij luchtvaartmaatschappij KLM, waar hij in 2013 werd benoemd tot president-directeur.

Vertrek bij KLM

Hij had nog geen anderhalf jaar de leiding in handen toen hij door de raad van commissarissen werd weggestuurd. Zij zagen geen heil meer in het aanblijven van Eurlings, omdat hij niet goed zou liggen bij een deel van het personeel en te vaak onzichtbaar zou zijn.

In juni 2015 had Eurlings een nieuw baantje als niet-uitvoerend bestuurder bij zakenreisagent American Express Global Business Travel. Ook is hij sinds 2013 lid van het Internationaal Olympisch Comité. Mocht de aanklacht wegens mishandeling gegrond blijken, dan is de vraag of Eurlings aan kan blijven als IOC-lid. Zeker nu de Olympische Spelen in eraan komen.