Invoerrechten kunnen voor een nare verrassing zorgen. Bij buitenlandse webshops zijn spullen soms een stuk voordeliger. De prijzen zijn beduidend lager en de winkels berekenen geen verzendkosten.

Maar als de postbode de bestelling aflevert, komt de aap uit de mouw: er moeten invoerrechten en btw betaald worden. Hoe zit dat precies?

Nederlanders kopen steeds vaker spullen via internet. Wij staan zelfs in de top vijf van Europese landen als het gaat om aankopen van goederen of diensten online.

Meestal gaat het om het boeken van reizen of vakantie-accommodaties, maar ook boeken, films en kleding worden steeds vaker via internet besteld. Dat doen we het liefst bij grote online retailers als bol.com, Wehkamp, Zalando en Coolblue. Maar het kan lonen om ook eens over de grens te kijken.

Voordeliger in het buitenland

Bij de Duitse en Britse afdelingen van Amazon zijn artikelen soms beduidend goedkoper, en betaal je voor boeken en andere media en bestellingen van meer dan 29 euro geen verzendkosten.

Of je maakt gebruik van de gunstige dollarkoers en bestelt een tweedehands iPad in de VS. De (namaak)kabel om de iPad op te laden kun je voor enkele euro’s halen bij een Aziatische webshop als DealeXtreme of AliExpress. Daar betaal je vaak geen kosten voor de verzending naar Nederland.

Maar pas op: het invoeren van goederen is wel aan regels gebonden. Daarbij is het allereerst van belang of je het artikel bij een bedrijf hebt besteld dat gevestigd is binnen de grenzen van de Europese Unie.

Lees ook op Business Insider

Invoerrechten binnen de EU

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat je geen invoerrechten of btw hoeft te betalen. Dat laatste is al betaald in het land van aankoop.

Toch zijn er enkele beperkingen. Zo mag je niet alle producten invoeren in Nederland, zelfs als ze uit de Europese Unie komen. Tabaksproducten mogen bijvoorbeeld alleen het land in als daarop een Nederlandse accijnszegel zit. Dat is doorgaans bij aankopen bij buitenlandse webshops niet het geval. De douane neemt de sigaretten of shag dan in beslag.

Ook is het verboden om namaakgoederen, bedreigde dier- en plantensoorten en cd’s of dvd’s met illegaal gekopieerde muziek in te voeren. Het invoeren van (nep)wapens, munitie, geneesmiddelen en drugs mag alleen met een vergunning. Klik hier voor een lijst met alle bijzondere producten.

Invoerrechten buiten de EU

Bestel je iets bij een internetwinkel van buiten de EU, dan hangt het van de waarde van de bestelling af of je belasting moet betalen. Tot 22 euro (exclusief verzekerings- en vervoerskosten) hoef je geen douanerechten of omzetbelasting af te dragen. Dat iPad-kabeltje uit China van 4 euro kun je dus laten opsturen zonder dat er aanvullende kosten bijkomen.

Zijn de bestelde producten tussen de 22 en 150 euro waard, dan hoef je geen invoerrechten te betalen. Maar je bent wel verplicht om 21 procent btw af te dragen.

Bij leveringen van 150 euro of meer betaal je zowel btw als invoerrechten. Die douanerechten variëren per productsoort. Zie daarvoor dit overzicht van de Belastingdienst.


 
De belastingen wordt geheven over de totale waarde van de bestelling, inclusief verzend- en verzekeringskosten. Bestel je dus twee producten van 15 en 170 euro en bedragen de verzendkosten 10 euro, dan moet je btw en invoerrechten betalen over 195 euro. Zie ook deze rekenvoorbeelden van de Belastingdienst.

Voor kleinere bestellingen kan het lonen om de levering op te splitsen, zeker als de verzending gratis is. Zo kun je onder de 22 euro blijven en belasting vermijden. Wil je vooraf berekenen of in het buitenland bestellen voordelig is? Check dan de rekenhulp op invoercalculator.nl.

Inklaringskosten

Het doen van de aangifte bij de douane wordt vrijwel altijd afgehandeld door het postbedrijf dat de bestelling levert. Zij baseren de aangifte op de vervoer- en verzekeringskosten en de waarde van de goederen. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud en waarde te controleren.

Voor het doen van de aangifte kan de koeriersdienst inklaringskosten in rekening brengen. Ook kunnen er nog aanvullende kosten bijkomen, bijvoorbeeld voor het vervoeren van een zwaar pakket.

De bezorger int het totaalbedrag van invoerrechten, btw, inklaringskosten en afhandelingskosten aan de deur. De eerste twee posten draagt het postbedrijf af aan de fiscus, de rest is voor de vervoerder zelf. Kun je niet meteen afrekenen, dan neemt de bezorger het pakket weer mee.

Niet mee eens? Bezwaar indienen

Ben je het niet eens met de belastingen die je moet betalen over de bestelling? De Belastingdienst raadt aan om dan contact op te nemen met het koeriersbedrijf, omdat zij de douane-aangifte hebben afgehandeld. De pakketvervoerder kan een bezwaarschrift of een verzoek om terugbetaling indienen.

Het is ook mogelijk om zelf bezwaar aan te tekenen, maar daarvoor is wel een schriftelijke machtiging van het koeriersbedrijf nodig. Een bezwaarschrift moet binnen 6 weken na ontvangst van de douanerekening binnen zijn bij de douane.

Voor een verzoek om terugbetaling geldt een termijn van maximaal drie jaar; de exacte periode verschilt per situatie. Neem voor meer informatie daarover contact op met het postbedrijf dat de bestelling geleverd heeft.

LEES OOK: Pakket verzenden binnen Nederland: dit zijn je opties