De Consumentenbond onderzocht hoe dertien banken omgaan met de privacy van hun klanten. Nieuwe banken als Bunq, N26 en Revolut laten steken vallen.

Revolut krijgt als enige een slechte privacyscore. De bank deelt gegevens met onder meer Facebook en marketingbureaus.

Bunq, N26 en Openbank scoren ‘matig’ op het gebied van privacy. Ze gaan de mist in met het plaatsen van advertentiecookies.

Traditionele banken komen een stuk beter naar voren uit de test. ABN Amro, ING en Rabobank krijgen een goede privacyscore van de Consumentenbond.

Nieuwe banken gaan online minder zorgvuldig om met de privacy van hun klanten dan banken die al langer bestaan. Dat concludeert de Consumentenbond na controle van het onlinebankieren van dertien banken op privacyovertredingen.

Onder meer Bunq, N26, Revolut en Openbank scoren op dat vlak matig tot slecht. De Consumentenbond noemt dat kwalijk en heeft de banken aangesproken.

“Een aantal heeft beterschap beloofd”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. “Wij gaan dat controleren.”

Als de banken hun gedrag niet beteren, stapt de consumentenorganisatie naar de Autoriteit Persoonsgegevens.

Neobanken delen gegevens met derde partijen

De Consumentenbond constateerde onder meer dat Revolut persoonsgegevens van klanten als e-mailadressen en telefoonnummers met Facebook deelt om daar te kunnen adverteren. Klanten die daar niet van gediend zijn, moeten een e-mail sturen.

Ook blijkt de app van Revolut versleutelde gegevens naar marketingbureaus te versturen, aldus de bond.

Ook Bunq en N26 sturen vanuit de app gegevens naar derde partijen die het gedrag van gebruikers nauwkeurig volgen. Bunq zegt dit te doen om rapportages te krijgen die gebruikt worden om de app en de website beter te laten werken.

De Consumentenbond zegt niet te kunnen controleren of dit de enige manier is waarop de gegevens worden gebruikt.

"We hebben altijd een duidelijk standpunt ingenomen: dat we nooit privégegevens delen met derde partijen", laat een woordvoerder van Bunq in een reactie aan Business Insider weten. "We gebruiken diensten van derde partijen om de gebruikservaring te verbeteren. We maken duidelijke afspraken met hen om de veiligheid van de gegevens te waarborgen."

Alle vier de nieuwe banken met een slechte score plaatsen advertentiecookies via de website. Revolut en Bunq vragen daar geen toestemming voor, N26 en Openbank doen dat wel, maar niet op de juiste manier.

Banken die al een tijdje meedraaien scoren beter wat betreft privacy. Lees bij de Consumentenbond welke banken het best omgaan met jouw persoonsgegevens.

Lees meer: