• Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april af vanwege het coronavirus.
  • Het reisadvies houdt in dat voor alle landen de komende periode code oranje van kracht is. Volgens het ministerie is dat nooit eerder voorgekomen.
  • Reisorganisaties volgen het advies van het ministerie en halen Nederlandse reizigers terug uit het buitenland. ANWB Reizen spreekt van “een heel verstandig besluit”.
  • Burgers van buiten de EU komen Nederland zeker de komende 30 dagen niet in, wegens sluiting van de buitengrenzen van de Schengenzone.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot 6 april af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, moeten Nederlanders volgens het nieuwe advies nog buiten de grenzen reizen.

Het reisadvies houdt in dat voor alle landen de komende periode code oranje van kracht is. Volgens een woordvoerster van het ministerie is nog nooit eerder een dergelijk reisadvies gegeven.

Het ministerie adviseert mensen die de komende weken op reis willen gaan, die waar mogelijk uit te stellen of te annuleren. Nederlanders in het buitenland moeten nadenken of hun verblijf daar noodzakelijk is en of er mogelijkheden tot terugkeer zijn. Het ministerie zoekt samen met de reisbranche naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers in het buitenland terug te halen.

Volgens Buitenlandse Zaken nemen veel landen ingrijpende maatregelen tegen het virus. Het nieuwe advies is er “niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers”, aldus het ministerie.

In het reisadvies wordt een uitzondering gemaakt voor de transportsector en het goederenvervoer. Het reisadvies geldt tot 6 april. Dan lopen ook andere maatregelen van het kabinet af, zoals de sluiting van scholen, horeca en sportscholen.

'Uitdagende logistieke operatie'

Reisorganisaties volgen het advies van het ministerie. ANWB Reizen schrapt alle reizen tot 6 april. TUI zegt rekening te houden met het advies. Sunweb had al laten weten alle reizen tot en met 6 april te schrappen.

"Een heel verstandig besluit", noemt een ANWB-woordvoerder het reisadvies. De ANWB is al bezig 1500 reizigers die nog in het buitenland zitten weer naar Nederland te krijgen. TUI is sinds dit weekeinde bezig 30.000 reizigers naar Nederland te halen. In Benidorm moest de reisorganisatie snel zorgen dat de klanten terug konden keren omdat hotelgasten op straat werden gezet toen de hotels dicht gingen.

TUI zegt dat terughalen van reizigers een "uitdagende logistieke operatie" is. "We worden hierin ook gehinderd doordat steeds meer lokale autoriteiten hun grenzen sluiten, zelfs voor repatriëringsvluchten."

Corendon kon nog niet zeggen of reizen tot 6 april geschrapt worden na het nieuwe advies van Buitenlandse Zaken. Net als veel andere reisorganisaties annuleerde Corendon al de reizen tot eind maart. Voor Turkije gaan reizen tot 17 april en voor Griekenland tot eind april niet door.

Buitengrenzen Schengenzone gesloten

Overigens kunnen burgers van buiten de EU de komende dertig dagen niet meer naar Nederland reizen. De buitengrenzen van de Schengenzone gaan dicht. Alleen als een bezoek essentieel is, kan er nog naar de 26 Schengenlanden worden gereisd.

De leiders van de EU-lidstaten stemden dinsdagavond in met het voorstel van de Europese Commissie, dat genomen wordt in de strijd tegen het coronavirus. Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers. Vrachtverkeer kan ook door. Verder zijn er enkele uitzonderingen zoals voor medisch personeel.

Lees meer over het coronavirus: