• Voor nieuwe elektrische auto’s was dit jaar 10 miljoen aan budget beschikbaar. Die pot is na één week al leeg.
  • Direct na het openen van het overheidsloket werden er veel aanvragen ingediend. Onder voorwaarden is er 4.000 euro beschikbaar voor elke nieuwe auto.
  • De subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s is nog niet leeg. Automobilisten krijgen 2.000 euro subsidie op de aankoop van hun elektrische occasion.

Het budget dat er dit jaar aan subsidie voor nieuwe elektrische auto’s was uitgetrokken is na een dikke week al op. Vanaf 1 juli konden mensen aanvragen indienen en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Een dag na het openen van het subsidieloket was al bijna de helft van de subsidiepot vergeven. Er was 10 miljoen euro beschikbaar.

Nnieuwe aanvragen die nu nog binnenkomen worden doorgeschoven naar volgend jaar, zo schrijft de NOS.

Voor subsidies op tweedehandsjes is nog wel budget beschikbaar. Daar is na een week een kleine 20 procent van het jaarbudget op.

Voorwaarden aan waarde en actieradius

Sinds 4 juni kunnen particulieren aanspraak maken op de subsidie. Het loket om de aanvragen daadwerkelijk te doen, ging woensdag 1 juli pas open. Dat zorgde voor een flinke stormloop.

Voor een nieuwe auto is 4.000 euro beschikbaar, voor een tweedehands wagen is dat 2.000 euro.

Er zijn wel een aantal voorwaarden. Zo mag het geen hybride zijn. Een nieuwe auto moet ook tussen de 12.000 en 45.000 euro waard zijn en op een volle accu zeker 120 kilometer kunnen rijden.

Ook als je kiest voor private lease kun je gebruikmaken van de subsidie. Het bedrag dat je dan ontvangt, wordt dan uitgesmeerd over een langere periode.

Lees ook: