Bijna de helft van het budget aan subsidie voor nieuwe elektrische auto’s is binnen één dag al aangevraagd.

De subsidie geldt voor aankopen vanaf 4 juni, sinds 1 juli is het loket voor de aanvragen daadwerkelijk geopend.

Voor een nieuwe auto krijg je 4.000 euro subsidie en voor een occasion 2.000 euro.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven spreekt van een “goede eerste dag.”

De subsidie voor elektrische auto’s is zo in trek dat particulieren al na één dag voor 5 miljoen euro aan tegemoetkomingen aangevraagd. Een flink deel van het beschikbare budget voor nieuwe auto’s is nu al aangevraagd.

Sinds 4 juni kunnen particulieren aanspraak maken op de subsidie. Het loket om de aanvragen daadwerkelijk te doen ging woensdag 1 juli pas open. Direct kwamen bakken met aanvragen binnen.

Donderdagochtend stond de teller op zo’n 4,4 miljoen euro van de beschikbare 10 miljoen voor 2020. Voor nieuwe elektrische auto’s kunnen mensen 4.000 euro aan subsidie aanvragen.

Lees ook op Business Insider

Per occasion is 2.000 euro aan subsidie beschikbaar. Van de 7,2 miljoen euro die daarvoor is uitgetrokken voor dit jaar is voor 572.000 euro aangevraagd.

Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven spreekt van een “goede eerste dag”.

De regeling werd in maart aangekondigd. Mogelijk hebben veel mensen tot enkele weken geleden gewacht met het kopen van een elektrische auto om gebruik te kunnen maken van de subsidie.

Aan de subsidie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo mag het geen hybride zijn, de auto moet 100 procent elektrisch rijden. 

Mensen die een auto kopen die tussen de 12.000 en 45.000 euro waard is en op een volle accu zeker 120 kilometer kan rijden, komen ervoor in aanmerking. Ook moet de auto enkele jaren van dezelfde eigenaar blijven.

Eigenaren die binnen drie jaar van auto veranderen moeten een deel van de subsidie terugbetalen. Leasers krijgen de subsidie per maand uitbetaald. Als zij het contract binnen vier jaar beëindigen, stopt ook de subsidie. De regeling loopt tot 2025.

Lees meer over elektrisch rijden: