De Europese Commissie vermoedt dat ook belastingafspraken tussen Luxemburg en internetwinkel Amazon neerkomen op illegale staatssteun.

Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times (FT) maandag op gezag van welingelichte bronnen in Brussel.

Eerder kwam de commissie al met bezwaren tegen afspraken die Luxemburg heeft met de Italiaanse autofabrikant Fiat en tegen vergelijkbare deals die technologiegigant Apple sloot met de Ierse overheid.

Brussel kondigde eerder ook aan naar de relatie tussen Nederland en koffieketen Starbucks te gaan kijken, maar of ook dat uitmondt in een diepgravend onderzoek, is nog onduidelijk.

Door de belastingdeals betaalde de genoemde bedrijven jarenlang relatief weinig belasting over hun verkopen in Europa.

FT wijst erop dat vooral de betrokkenheid van Luxemburg gevoelig ligt omdat de man die daar destijds premier was, Jean-Claude Juncker, binnenkort voorzitter wordt van de Europese Commissie.

Belastingtrucs Amazon

Webwinkelreus Amazon zou in 2013 zo’n 11 miljard pond (ruim 13,5 miljard euro) aan Europese omzet weggesluisd naar een kantoor in Luxemburg, om er zo min mogelijk belasting over te hoeven betalen, becijferde de Britse krant The Sunday Times in mei.

Dankzij de truc waarbij betalingen van Europese klanten via Luxemburg lopen, heeft Amazon vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk niet meer dan 4,2 miljoen pond aan belasting afgedragen. Dat terwijl de Britse omzet 4,3 miljard pond bedroeg, aldus de zondagskrant. Bedragen over andere landen werden niet genoemd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl