De eerste buitenlandse werkreis van de nieuwe Britse premier Theresa May zal Berlijn en Parijs als bestemming hebben. In het kielzog van het Brexit-referendum gaat ze daar spreken over handelsverdragen met leiders Merkel en Hollande.

Het premierschap van May zal gedomineerd gaan worden door de Brexit, zoveel is al duidelijk nadat ze het stokje overnam van de vertrekkende David Cameron. Woensdag komt May aan in Berlijn, om de dag erna door te reizen naar Parijs.

“Er zal gelegenheid zijn om te spreken over de bilaterale relatie, coöperatie op meerder wereldwijde uitdagingen en natuurlijk hoe het Verenigd Koninkrijk en Duitsland samen kunnen werken terwijl het Verenigd Koninkrijk voorbereidingen treft om de EU te verlaten”‘, aldus May’s woordvoerder over het Berlijnse bezoek. In de Duitse hoofdstad zal de Britse premier met militaire egards worden ontvangen, maar bilaterale handelsgesprekken zullen nog niet op de agenda staan, zei een woordvoerder. Daarvan kan pas sprake zijn als Groot-Brittannië de EU verlaten heeft. “Het is aan de Britten om uit te denken hoe het de relatie met de EU wil vormgeven.”

In Frankrijk komen de onderwerpen op hetzelfde neer, maar zal ook de aanslag op de boulevard in Nice van vorige week besproken worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl