• De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven op een aantal terreinen “significant van mening verschillen” bij de Brexit-onderhandelingen.
  • Visserij, een gelijk speelveld en de handhaving van regelgeving blijven de drie strijdpunten, stellen de Britse premier Boris Johnson voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na een twee uur durend telefoongesprek.
  • Johnson reist deze week naar Brussel voor fysiek overleg met Von der Leyen, maar niet met de afzonderlijke EU-leiders die daar donderdag en vrijdag bij elkaar zijn.

Er blijven nog steeds “significante” meningsverschillen bij de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij draait het om visserij, een gelijk speelveld voor bedrijven en de handhaving van regelgeving.

Dat schreven de Britse premier Boris Johnson en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie maandag in een gezamenlijke verklaring na telefonisch overleg.

Volgens Johnson en Von der Leyen zijn de voorwaarden voor een definitieve handelsovereenkomst nog niet aanwezig. Er wordt nu aan de hoofdonderhandelaars gevraagd om een overzicht te maken van de resterende meningsverschillen. Johnson gaat spoedig naar Brussel om verder te praten.

Ze spraken ongeveer twee uur over de slagingskans van verder overleg voor een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Bronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat er nauwelijks vooruitgang werd geboekt in het telefoongesprek en dat de meningsverschillen zelfs nog groter kunnen zijn geworden tussen beide partijen.

No deal-Brexit komt steeds dichterbij

De onderhandelingen over een handelsakkoord zijn in een cruciale fase beland. Als er op 1 januari geen goedgekeurd akkoord ligt, dan loopt de overgangsfase af zonder deal. Dat betekent dat de EU en het Verenigd Koninkrijk met ingang van volgend jaar over en weer importheffingen op goederen zullen instellen.

Donderdag komen de EU-leiders bijeen in Brussel. De Brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk staan hoog op de agenda.

Von der Leyens woordvoerder twitterde maandag dat Johnson alleen met Von der Leyen gaat praten en niet met de afzonderlijke EU-leiders. De onderhandelingen zitten zo vast dat alleen op het hoogste politieke niveau over oplossingen kan worden onderhandeld. De Europese Commissie onderhandelt namens de 27 EU-landen.

Lees ook op Business Insider

Een bron bij de Britse regering zei tegen Reuters dat er een goede kans bestaat dat er helemaal geen deal bereikt zal worden.

LEES OOK: Timmermans: EU moet bereid zijn het Brexitoverleg af te breken