Toen ik voor het eerst over ‘braindumping’ hoorde, vond ik er niet veel van. Behalve dan dat de naam mij vreemd in de oren klonk en veel vragen opriep.

Maar toen ik er meer over had gelezen, besloot ik braindumping voor een week uit te proberen. De techniek werkte beter dan ik dacht. Ik stapte met het goede been uit bed, was georganiseerd en zat bovenop de taken die ik te doen had.

Marie Kondo voor je hoofd

De essentie van een braindump, ofwel hersendump, is dat je gedachten, zorgen, aanhoudende vragen en to-do-lijstjes in je hoofd dumpt, op papier of een ander medium. Zoals de opruimtechniek van Marie Kondo mensen helpt te ontspullen, zo ontdoet een hersendump je van overbodige ballast om beter om te gaan met stress of zenuwen.

“Braindumping kan veel stress verlichten. Zeker bij mensen die voortdurend piekeren, gedachten herkauwen en die over het algemeen de neiging hebben dingen te overdenken”, vertelt psycholoog Dr. Marsha Brown aan Business Insider. “De techniek haalt al die hersenspinsels uit je hoofd zodat ze er niet blijven rondschieten. Met een braindump berg je je gedachten elders op, zonder dat je ze vergeet. Ze zijn immers ergens opgeschreven zodat je er op een later moment weer mee aan de slag kan gaan.”

Een braindump kun je het beste in de ochtend doen na het opstaan, of 's avonds net voor het slapen gaan. "'s Ochtends zorgt een hersendump voor meer concentratie en minder afleiding door allerlei gedachten", zegt Brown. "'s Avonds helpt een dump razende gedachten tot bedaren te brengen en je hersenen als het ware 'uit' te zetten, zodat je kunt slapen."

Dumpen bevrijdt de hersenen

Tijdens mijn experiment deed ik braindumps in de ochtend, omdat ik vooral geïnteresseerd was in de voordelen van de techniek gedurende de dag. Elke ochtend noteerde ik mijn taken voor die dag en andere dingen die door mijn hoofd schoten. Het hielp om al mijn gedachten op papier te verzamelen. Op die manier kon ik een blik op al mijn taken werpen en aan de hand daarvan mijn dag goed indelen.

Bij iedere braindump schreef ik ook de vragen op waar ik me mee bezig hield. Dat werkte heel goed. Ik had het idee dat ik ze naar een andere plek stuurde zodat ze geen ruimte meer innamen in mijn hoofd, geen rekenkracht kostten en ik meer energie over had om andere belangrijke dingen te doen.

Door de rondspokende vragen aan het papier toe te vertrouwen, gaf ik mijn hersenen de vrijheid om te stoppen ermee bezig te zijn. Immers, ik wist dat ze tijdelijk op de plank lagen totdat ik eraan toe zou komen ermee aan de slag te gaan.

Bijna verslavend

Met de braindumps in de ochtend kreeg ik overzicht van wat me per dag te doen stond, waardoor ik mijn dag kon indelen in belangrijke en minder belangrijke taken. Het werkte zo goed dat ik al snel ook voor het slapen gaan een dump deed.

Op een Post-it of kaartje schreef ik snel op wat er door mijn hoofd ging aan zaken die de volgende dag betroffen. Dat plakte ik op mijn laptop, zodat de mini-dump het eerste was wat ik zag 's ochtends. Het gaf me een goed gevoel om de dag georganiseerd te beginnen.

Na een week was ik erg blij dat ik braindumping ontdekt had. Het is niet zo onaangenaam als de naam misschien klinkt. Het is juist heel erg nuttig.

Lees meer over productiviteit: