Ik ben van oudsher geen ochtendmens. Ik beschouwde 10 uur ’s morgens als vroeg, en zelfs dan sleepte ik mezelf uit bed en werkte ik me met tegenzin door een ochtendroutine. Ik zag de zon nooit opkomen en dat wilde ik ook niet. Me klaarmaken voor het werk, zelfs toen ik voor mezelf begon te werken, deed ik met tegenzin.

Ik benijdde die mensen die om 5 uur ’s ochtends energiek uit bed leken te springen. Ik dacht dat dit iets genetisch moest zijn, een eigenschap die ik nooit zou kunnen ontwikkelen. Maar ik heb inmiddels geleerd dat, hoewel een ochtendmens zijn voor sommigen iets natuurlijks is, je er ook bewust één kunt worden. Toen ik mezelf trainde om een ochtendmens te worden, merkte ik dat ik me niet alleen minder moe voelde, maar dat ook mijn productiviteit toenam en mijn prestaties verbeterden.

Dit is hoe ik van nachtuil naar vroege vogel ging en hoe dit mij met mijn bedrijf hielp. 

Ik heb mijn routine in de avond aangepast

Je kunt niet verwachten dat je een ochtendmens wordt als je de hele nacht wakker bent. Ik had de slechte gewoonte om elke avond, nadat mijn kinderen naar bed waren, lekker lui voor de TV te gaan liggen. Ik viel regelmatig op de bank in slaap, om vervolgens wakker te worden met een kind in mijn gezicht en kramp in mijn nek. Hoe kon ik verwachten dat ik alert op mijn werk zou verschijnen als mijn lichaam en geest nooit echt uitrustten? 

Het instellen van een dagelijkse routine was mijn eerste stap om een ochtendmens te worden. Elke avond liggen mijn kinderen tegen 20.00 uur in bed en begin ik me voor te bereiden op de volgende dag door een schema te maken, kleren voor de kinderen uit te zoeken en ervoor te zorgen dat de woonkamer en keuken schoon zijn. Daarna geef ik mezelf een uur om te ontspannen. Soms betekent dat TV kijken, soms betekent dat lezen of met mijn man rondhangen. Ik zet zelfs een timer om me echt aan de tijd te houden! Na een uur trek ik mijn pyjama aan, poets ik mijn tanden en ga ik naar bed. 

Als ik weet dat ik goed voorbereid ben voor de volgende dag, kan ik me ontspannen en val ik sneller in slaap. Mijn lichaam en geest rusten daadwerkelijk uit, dus als ik de volgende ochtend om 6 uur opsta, voel ik me alert en klaar voor de dag. Ik kan onze ochtendroutine afwerken, iedereen naar school brengen en me vervolgens met volledige focus op mijn bedrijf storten.

Ik stel strenge grenzen voor mezelf

Ik ben eigenaar van een social media-marketingbureau, dus ik werk voornamelijk vanuit huis met een team op afstand. Wanneer je je eigen bedrijf hebt, kan het gemakkelijk zijn om altijd "aan" te staan en beschikbaar te zijn voor iedereen die je nodig heeft, of het nu een werknemer of een klant is. Ik bleef vroeger regelmatig laat op om e-mails te beantwoorden, sms'jes te sturen of to-do lijstjes te maken. Het gevoel dat ik altijd beschikbaar moest zijn maakte me erg gestresst, wat mijn slaap en mijn positieve mindset beïnvloedde. 

Om een ochtendmens te worden, moest ik manieren vinden om mijn dagen productiever en mijn nachten rustiger te maken. Voor mij betekende dat grenzen stellen om mijn geestelijke gezondheid te beschermen. Ik heb de regel ingesteld dat mijn telefoon na 19.00 uur uit gaat. Daardoor zie ik niet of er een e-mail of sms'je binnenkomt. Ik gun mezelf 's ochtends de tijd om koffie te drinken en wat voor mezelf te doen voordat ik de werkdag start. Ik maak voor mezelf een werkschema en gebruik een app om me daar ook echt aan te houden.

Door mijn schema de avond ervoor te plannen, voel ik me ook beter voorbereid op de dag die voor me ligt. De app helpt een realistische planning te maken, waarvan ik me zeker voel dat ik alle taken op die lijst ook daadwerkelijk in een dag kan uitvoeren. Het resultaat is dat ik 's nachts beter kan uitrusten en uitkijk naar wat de volgende dag me gaat brengen.

Ik maak mijn ochtenden zo fijn mogelijk

Het heeft me 12 jaar gekost om een ochtendmens te worden. Ik heb er zo lang mogelijk tegen gevochten, ik wilde een nachtuil blijven in mijn donkere, stille en kindvrije ruimte. Maar toen ik ouder werd, kon mijn lichaam het gewoon niet meer aan. Mijn kinderen en mijn werk dwongen me om vroeg op te staan, dus ik wist dat ik elke ochtend iets nodig had om naar uit te kijken om me op gang te helpen. 

Wist je dat je niet alleen 's avonds je rust kunt pakken, maar ook 's ochtends?

De wetenschap dat ik een uur tijd voor mezelf heb als de kinderen naar school zijn, helpt me uit te kijken naar het 6 uur 's ochtends opstaan. In plaats van meteen aan het werk te gaan, geef ik mezelf een uur om koffie te drinken, het nieuws te kijken, of op de veranda te zitten en gewoon in het moment te zijn. Als ik het gevoel heb dat mijn mentale en emotionele beker vol is en mijn hersenen alert zijn, dan begin ik aan mijn werkdag. En ja, dat doe ik allemaal vóór 9 uur 's ochtends.

Een ochtendmens worden vergt discipline, maar dat geldt ook voor het starten van een bedrijf. Door mijn routine, mijn schema en mijn ochtenden in eigen hand te nemen, ben ik een betere baas geworden. Een beter georganiseerde baas en een minder gestreste vrouw.

LEES OOK: Dit zijn de 10 belangrijkste eigenschappen van de ideale baas – alleen goed communiceren en betrokken zijn is niet genoeg