De coronapandemie heeft veel mensen hard geraakt. Uit nieuw onderzoek van de Harvard Medical School blijkt dat het zogeheten ‘pandemiebrein‘ zorgt voor klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs depressie.

Dus als je op zoek bent naar manieren en tips om scherp te blijven en je goed te concentreren, ben je zeker niet de enige.

Als iemand die al de nodige ervaring heeft met concentratie en die vlak voor de lockdown inging werd gediagnosticeerd met ADHD, besloot ik een aantal populaire ‘lifehacks’ van TikTok te proberen die beloven je productiviteit te verhogen.

Hoewel ze lang niet allemaal even effectief zijn, zijn er hier 5 die echt de moeite waard zijn.

1. Body Doubling

'Body doubling' wordt aangeprezen als een goede strategie om mensen met ADHD te helpen dingen voor elkaar te krijgen. Het is momenteel mijn favoriete hack, en daar is een goede reden voor.

Het concept 'body doubling' is heel eenvoudig: je gebruikt de aanwezigheid van iemand anders om je taken te voltooien. Dat zorgt voor extra verantwoordelijkheidsgevoel, zeker als je voor je begint vertelt wat je wilt gaan doen. Maar het helpt ook om stressvolle klussen makkelijker te maken, simpelweg omdat je niet alleen bent.

Ik heb body doubling zowel in het echt als virtueel, via Zoom, geprobeerd. Elke keer dat ik gebruik maakte van de 'hack', spoot mijn productiviteit omhoog, voornamelijk omdat er iemand anders aanwezig was die me kon controleren (en praten was niet toegestaan).

Ik had niet het gevoel dat ik bezig was met een taak die ik vermeed. De taak zelf was secundair.

2. Time Blocking

Als je van structuur houdt, kan 'time blocking' een hele goede strategie zijn om je productiviteit te verhogen. 'Time blocking' komt erop neer dat je je dag in meerdere blokken opdeelt. Je maakt van tevoren een gedetailleerd plan hoe je (werk)dag er uit moet komen te zien, inclusief pauzes en persoonlijke beslommeringen.

Voor mij was 'time blocking' niet heel erg effectief, maar soms werkt het wel. Ik vond het fijn om een heel precies schema te hebben, maar dat kan ook snel saai worden en het biedt weinig flexibiliteit. Dat kan moeilijk zijn als je druk werk hebt met veel veranderingen en onderbrekingen.

Hoewel ik geen hele gedetailleerde dagplanningen meer maak, doe ik wel aan een lossere vorm van 'time blocking'. Ik blokkeer in mijn weekschema specifieke dagen voor specifieke taken - zo houd ik elke dinsdagochtend vrij voor het opnemen van mijn podcast. Dat geeft me genoeg structuur, maar tegelijkertijd ook de benodigde flexibiliteit waar ik zo dol op ben.

3. De 5-minuten-regel

De 5-minuten-regel is een van mijn favoriete productiviteitsstrategieën en is perfect als je tegen een taak opziet en moeite hebt eraan te beginnen.

In plaats van jezelf te forceren er echt voor te gaan zitten, stelt de 5-minuten-regel dat je maar vijf minuten hoeft te werken aan de klus die je probeert te ontlopen. Als je eenmaal vijf minuten bezig bent, kan je stoppen, maar maak je de taak misschien wel helemaal af.

Veel mensen, onder wie ikzelf, vinden het heel moeilijk om aan een klus te beginnen. Vooral als het gaat om iets waar je weinig mee hebt, of waar je al heel lang probeert onderuit te komen, kan deze tip helpen die eerste horde makkelijker te nemen.

4. De pomodoro-techniek

Je hebt misschien wel eens gehoord van de pomodoro-techniek. Het gaat om een uit de jaren '80 stammende strategie om je tijd te managen. Het idee is dat je je werkdag in blokken (oftewel 'pomodoros') van 25 minuten opsplitst, met daartussen steeds pauzes van 5 minuten. Als je eenmaal vier pomodoros hebt afgerond, kan je een langere pauze nemen van 20 minuten.

Ik heb de pomodoro-techniek in het verleden geprobeerd en hoewel ik denk dat sommige mensen er heel veel aan kunnen hebben, behoort het niet tot mijn favorieten.

Het helpt mij net als de 5-minuten-regel om op gang te komen, maar ik heb er een hekel aan gestoord te worden door de timer als ik net lekker bezig ben met m'n werk. Bij mijn eerste pauze van vijf minuten voelde ik al dat ik het momentum aan het verliezen was, dus kortte ik de pauze in om snel weer verder te gaan met m'n klus.

5. Energie-management

Toen ik de eerste TikTok zag over 'energie-management' ging ik gelijk naar YouTube voor een langere uitleg. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Anders dan traditionele tips om je productiviteit te verhogen, richt deze strategie zich niet op het beter managen van je tijd, maar op het managen van je energie. Door je energieniveau gedurende een week bij te houden, kan je een schema opstellen dat goed bij je past.

Na een paar dagen mijn energieniveau te hebben bijgehouden, ontdekte ik dat ik vanaf 9 uur 's ochtends tot 2 uur 's middags de meeste energie heb en ging ik op basis daarvan mijn werkdag indelen.

Ik kwam er ook achter dat ik me energieker voelde door activiteiten in de vroege morgen. En dus ging ik eerder opstaan, zodat ik een uur of twee de tijd had om rustig ontbijt te maken, koffie te drinken en te mediteren voordat ik aan het werk ging.

Van daaruit ging ik goed kijken naar welke klussen me energie geven en welke juist heel veel energie kosten. En met die informatie kon ik mijn energieniveau gaan beïnvloeden.

Ik was eraan gewend om alle zaken die me energie geven achter elkaar te plannen, meestal in de middag en avond, maar die ben ik nu over de dag gaan verspreiden, zodat ik weer een oppepper krijg na dingen die me energie kosten, zoals lange videovergaderingen.

Bovendien vind ik het geweldig dat energie-management me in staat stelt zowel pro-actief als reactief te zijn. Het hielp me een routine te ontwikkelen die goed bij me past, maar gaf me ook meer informatie over mezelf en mijn energieniveau, zodat ik beter kan reageren op problemen die opdoemen.

Zo kan ik mijn ochtendplanning omgooien als ik slecht geslapen heb en klussen gaan doen die me energie geven. Zaken die energie kosten kan ik dan oppakken als ik weer genoeg energie heb of doorschuiven naar de volgende dag.

Die flexibele benadering van productiviteit werkt voor mij heel goed.

LEES OOK: 7 tips om je eigen productiviteit te verhogen – zo pakken deze succesvolle ondernemers het aan