Als alles goed gaat, is de ‘plasticvanger’ van het Nederlandse project The Ocean Cleanup binnen een paar maanden weer in bedrijf.

Dat staat op de website van het project.

Van de veegarm was begin dit jaar een uiteinde afgebroken tijdens het opvegen van plastic afval in de Grote Oceaan.

Na onderzoek blijkt dat het materiaal ‘vermoeidheidsbreuken’ vertoonde bij de lasnaden, waardoor het uiteinde kon afbreken. Een ontwerpfout, is de conclusie. Die wordt de komende weken hersteld, waarna de plasticvanger opnieuw kan worden gelanceerd.

Na de reparatie gaat het systeem weer aan het werk in de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een ‘drijvende vuilnisbelt’ vol plastic deeltjes, tussen Hawaï en de westkust van de Verenigde Staten. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk.

De plasticvanger is het geesteskind van de Nederlander Boyan Slat. Het systeem bestaat uit een serie drijvende buizen in de vorm van een halve cirkel. Onder de buizen is een gigantisch net gespannen dat het plastic moet verzamelen.

In deze video zie je hoe de veegarm zou moeten werken:

‘System 001’ ging begin september 2018 te water. Het project wordt door velen bejubeld. In 2014 ontving Slat nog de ‘Champions of the Earth’-award van de Verenigde Naties.

Maar niet iedereen gelooft in Slats idee. Verschillende experts hebben gewaarschuwd dat het systeem niet werkt en dat het zelfs meer kwaad dan goed kan doen als zeedieren in het net verstrikt raken.

Voordat de breuk tijdens een routinecontrole werd ontdekt, had de plasticverzamelaar al problemen. In november meldde Slat dat het systeem plastic liet ontsnappen, waarschijnlijk omdat het zich te langzaam voortbewoog. Daardoor zou het plastic buiten de halve ring duwen in plaats van dit te verzamelen.

Hoewel The Ocean Cleanup problemen verwacht bij System 001, was het ontsnappende plastic een tegenslag die de organisatie niet had ingecalculeerd, zei Slat in een update over het project.

De hoop was dat de eerste versie van de veegarm een ton plastic per week zou opruimen, maar zoveel heeft hij niet verzameld. Slat heeft de werkelijk verzamelde hoeveelheid plastic niet genoemd.

Lees meer: