De Nederlandse ex-student Boyan Slat heeft pech. Zijn systeem met een drijvende buizenconstructie om plastic op te vegen in de Grote Oceaan is gebroken. Het moet worden terug gesleept naar de kust voor reparatie.

Een flinke tegenslag voor Slat en zijn stichting The Ocean Cleanup, die de Stille Oceaan wil ontdoen van de Great Pacific Garbage Patch, een plasticberg groter dan Frankrijk en Spanje bij elkaar.

Het buizensysteem die ‘System 001’ of ‘Wilson’ is gedoopt, voer in september 2018 vanuit de haven van San Francisco de Stille Oceaan op om aan de testfase te beginnen.

Maar na 1200 zeemijlen te hebben afgelegd, blijkt de buizenconstructie te zijn gebroken. Het systeem moet nu terug naar de haven voor reparatie, zei Slat maandag.

Ocean Cleanup

Foto: System 001, ook wel bekend als 'Wilson', een verwijzing naar de volleybal uit de film Cast Away. The Ocean Cleanup

Het systeem bestaat uit een serie drijvende buizen in de vorm van een halve cirkel. Onder de buizen is een gigantisch net gespannen dat het plastic moet verzamelen.

In deze video zie je hoe 'Wilson' zou moeten werken:

Maar vanwege een structureel probleem met het schoonmaaksysteem, heeft The Ocean Cleanup besloten het eerder naar de haven te brengen dan gepland, zo verklaarde de 24-jarige Slat deze week.

Een stuk buis van 18 meter lang dat bij één van de uiteinden van de in totaal 600 meter lange buis zit, is afgebroken. dat is te zien bij de illustratie hieronder:

break ocean clenaup

Foto: Het afgebroken stuk aan de linkerkant van de afbeelding. The Ocean Cleanup

'System 001' ging begin september 2018 te water. Het project wordt door velen bejubeld. In 2014 ontving Slat nog de 'Champions of the Earth'-award van de Verenigde Naties.

Maar niet iedereen gelooft in 'Wilson'. Verschillende experts hebben gewaarschuwd dat het systeem niet werkt en dat het zelfs meer kwaad dan goed kan doen als zeedieren in het net verstrikt raken.

Voordat de breuk tijdens een routinecontrole werd ontdekt, had de plasticverzamelaar al problemen. In november meldde Slat dat het systeem plastic liet ontsnappen, waarschijnlijk omdat het zich te langzaam voortbewoog. Daardoor zou het plastic buiten de halve ring duwen in plaats van dit te verzamelen.

Hoewel The Ocean Cleanup problemen verwacht bij System 001, was het ontsnappende plastic een tegenslag die de organisatie niet had ingecalculeerd, zei Slat in een update over het project.

De hoop was dat Wilson een ton plastic per week zou opruimen, maar zoveel heeft hij niet verzameld. Slat heeft de werkelijk verzamelde hoeveelheid plastic niet genoemd.

the ocean cleanup plastic great pacific garbage patch

Foto: Afval van de Great Pacific Garbage Patch. The Ocean Cleanup

Ondertussen houdt de Nederlander de moed erin. "Hoewel we het jaar positiever hadden willen afsluiten, geloven we dat we de huidige problemen kunnen oplossen en dat het opruimen van de Great Pacific Garbage Patch in 2019 kan beginnen."

LEES OOK: Sigarettenfilters zorgen voor een enorme berg schadelijk afval – ook in de oceanen