Hoe vaak heeft de Britse premier Boris Johnson inmiddels gezegd dat hij per 31 oktober uit de EU wil stappen? Met of zonder deal. Mogelijk ligt dat toch een weer anders.

Johnson zou de Europese Unie toch om uitstel van de Brexit willen vragen, als er 19 oktober geen akkoord is bereikt met Brussel over de manier waarop. Dit leiden Britse media af uit stukken die door de regering zijn gepresenteerd in een Schotse rechtbank.

Johnson heeft al meermalen verkondigd liever “dood in de sloot” te liggen dan de gang naar Brussel te maken om uitstel te vragen.

Voorstel Johnson voor deal met EU kritisch ontvangen

De Britse premier diende afgelopen woensdag een plan in dat de basis moet vormen voor een akkoord met de Europese Unie. In het ‘ultieme’ voorstel schrapte Johnson de backstop, de regeling die moet garanderen dat er na de Brexit geen harde, fysieke grens tussen Noord-Ierland en Ierland ontstaat.

In het plan zouden er twee verschillende grenzen zijn na de Brexit: eentje tussen Noord-Ierland en Ierland en eentje tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië.

Dat is nodig omdat Noord-Ierland net als de rest van Groot-Brittannië de douane-unie verlaat, maar zich wel zal blijven houden aan de regels van de interne markt voor landbouwproducten en industriële goederen.

Die tijdelijke regeling zal aan het einde van de overgangsperiode in december 2020 in werking treden als de Noord-Ierse regering en parlement ermee instemmen.

Nood-Ierse politici zullen vervolgens elke vier jaar stemmen over of ze de regels van de interne markt van de EU blijven volgen of de banden met Brussel verbreken en zich aanpassen aan de rest van het VK.

Vanuit de Europese Unie is zeer kritisch gereageerd op het plan van Johnson. De lidstaten hebben drie fundamentele over het voorstel: het veto dat de Noord-Ierse DUP-partij krijgt, mogelijke inbreuk op de interne markt en de onduidelijkheid over hoe de nieuwe grenscontroles vorm zouden moeten krijgen.

Johnson in lastige situatie

De komende weken zullen cruciaal zijn voor Johnson. Als er binnen twee weken geen uitzicht komt op een deal over het Britse vertrek uit de EU, ontstaat een spannende situatie. Functionarissen uit de regering van Johnson zeiden eerder tegen de site Politico dat als de EU niet wil onderhandelen op basis van de voorstellen van Johnson, de regering gaat aansturen op een no deal-Brexit.

Probleem voor Johnson is dat het Britse parlement een wet heeft aangenomen die hem verplicht uitstel te vragen van de Brexit, als er geen deal is op 31 oktober. Johnson heeft tot nu toe gezegd dat hij dat zal weigeren. Maar volgens de stukken die bij de Schotse rechtbank zijn overlegd, zou dat dus anders liggen.

LEES OOK: Dit zijn de 3 grootste problemen die de EU heeft met de Brexit-deal die Boris Johnson voorstelt