De Europese Unie heeft “grote zorgen” over de Brexit-deal die de Britse premier Boris Johnson heeft voorgesteld, staat in een rapport van het Europees Parlement. Daarmee is de toch al kleine kans op het uitonderhandelen van een nieuwe overeenkomst voor het verlaten van de EU nog verder geslonken.

In het rapport van de Brexit-stuurgroep van het parlement dat is opgesteld met input van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier worden meerdere problemen vastgesteld met het aanbod dat Johnson woensdag deed.

Uit het rapport dat is ingezien door Sky News blijkt dat de lidstaten drie fundamentele zorgen hebben over het voorstel: het veto dat de Noord-Ierse DUP-partij krijgt, mogelijke inbreuk op de interne markt en de onduidelijkheid over hoe de nieuwe grenscontroles vorm zouden moeten krijgen.

LEES OOK: Europees Parlement wijst Brexit-voorstellen van Johnson af, ze komen ‘niet in de buurt’ van eerdere afspraken tussen Londen en Brussel

Brexit-coördinator Guy Verhofstadt van het parlement zei donderdag dat de voorstellen “vrijwel onuitvoerbaar” zijn.

"Het is heel moeilijk en vrijwel onmogelijk", zei hij tegen Channel 4 News. "Omdat het vooral opnieuw verpakte slecht ideeën zijn die eerder al zijn verworpen."

De Ierse regering heeft de voorstellen donderdag ook al afgewezen. Vice-premier Simon Coveny zei tegen het Ierse parlement dat zijn land de plannen "onmogelijk kan steunen".

"We kunnen geen enkel voorstel steunen waarbij één partij of zelfs een minderheid in Noord-Ierland een beslissing kan nemen voor de meerderheid wat betreft de manier waarop de voorstellen in de toekomst geïmplementeerd kunnen worden. Dat is in tegenspraak met het Goedevrijdagakkoord."

De plannen van Johnson kunnen wel op steun rekenen van enkele eerdere rebellen binnen zijn eigen partij en van de Noord-Ierse DUP-partij die zijn minderheidsregering steunt.

Maar alle andere partijen in Noord-Ierland zijn tegen, net als de oppositie in het Lagerhuis. De Britse premier had gehoopt technische onderhandelingen te kunnen voeren over de voorstellen, maar de EU moet nog beslissen of het überhaupt formele gesprekken aan wil gaan.

Wat heeft Johnson de EU aangeboden?

boris johnson juncker

Foto: Getty

In het plan dat woensdag naar Juncker is gestuurd zouden er twee verschillende grenzen zijn na de Brexit: eentje tussen Noord-Ierland en Ierland en eentje tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië.

Dat is nodig omdat Noord-Ierland net als de rest van Groot-Brittannië de douane-unie verlaat, maar zich wel zal blijven houden aan de regels van de interne markt voor landbouwproducten en industriële goederen.

Die tijdelijke regeling zal aan het einde van de overgangsperiode in december 2020 in werking treden als de Noord-Ierse regering en parlement ermee instemmen.

Nood-Ierse politici zullen vervolgens elke vier jaar stemmen over of ze de regels van de interne markt van de EU blijven volgen of de banden met Brussel verbreken en zich aanpassen aan de rest van het VK.

Noord-Ierland heeft sinds januari geen functionerende regering en parlement meer na een conflict tussen de twee grootste partijen: de Democratic Unionist Party (DUP) en Sinn Fein.

Lees meer over de Brexit: