De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson zou aan een plan werken om de Schotten bij het Verenigd Koninkrijk te houden.

De steun onder de Schotse bevolking voor onafhankelijkheid is tot recordhoogte gestegen. De roep om een referendum klinkt steeds luider.

De Britse regering zegt tot nu toe telkens nee tegen een volksraadpleging, maar die strategie werkt op lange termijn mogelijk averechts.

De Conservatieven overwegen meer macht over te dragen aan de regering in Edinburgh om de onafhankelijkheidswens tegen te gaan.

De Britse Conservatieven werken aan een strategie om de groeiende steun in Schotland voor onafhankelijkheid tegen te gaan. Volgens persbureau Bloomberg circuleert een memo hierover onder kopstukken van de partij van premier Boris Johnson, onder wie de invloedrijke minister Michael Gove.

Schotland is al eeuwen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar het aantal Schotten dat onafhankelijk wil worden bereikt recordhoogten. Volgens recent onderzoek van Ipsos zou 58 procent van de Schotten daarvoor stemmen.

Volgens Bloomberg neemt de ontevredenheid onder de Schotten over de regering in Londen toe sinds premier Boris Johnson aan het roer staat. Ze zouden het niet eens zijn het beleid ten aanzien van Brexit en de aanhoudende coronacrisis.

Bijna twee derde van de Schotten vindt dat het Britse parlement binnen vijf jaar een nieuw onafhankelijkheidsreferendum moet toestaan als de Scottish National Party (SNP) in mei opnieuw de meerderheid krijgt in het Schotse parlement.

De Britse premier Boris Johnson tijdens een ontmoeting met de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon in juli 2019. Foto: EPA/Stewart Attwood
De Britse premier Boris Johnson tijdens een ontmoeting met de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon in juli 2019. Foto: EPA/Stewart Attwood

Bij een referendum in 2014 wees 55 procent van de Schotten onafhankelijkheid nog af. De meerderheid stemde in 2016 tegen de Brexit, maar ze hebben de EU toch verlaten.

Premier en SNP-leider Nicola Sturgeon heeft een nieuwe volksraadpleging onderdeel van haar verkiezingscampagne voor 2021 gemaakt en pleit bij de EU voor steun aan de Schotse onafhankelijkheid.

Toch lijkt de kans op een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland vooralsnog klein. Het Britse parlement heeft hier namelijk het laatste woord over en de regering van Johnson heeft meerdere malen gezegd elk verzoek voor een nieuwe stemming af te zullen wijzen.

Plan van Johnson om Schotse onafhankelijkheid te voorkomen

Maar volgens Bloomberg werkt Johnson achter de schermen dus aan een plan om de Schotten aan boord te houden.

Alleen maar blijven zeggen een nieuw onafhankelijkheidsreferendum niet toe te staan, zou "contraproductief" zijn. In plaats daarvan moeten de Conservatieven overwegen meer macht over te dragen aan de regering in Edinburgh om de onafhankelijkheidswens tegen te gaan, zou in het memo van een consultancybedrijf staan.

Ook zou de EU kunnen worden bewerkt om het idee dat Schotland als onafhankelijk land kan toetreden om zeep te helpen.

Lees meer over Schotland: