• Stemde Schotland tijdens het onafhankelijkheidsreferendum in 2014 nog tegen afscheiding van het VK, nu is 58 procent van de Schotten voor.
  • Dit is een historisch hoog aantal. Nog nooit had Schotse onafhankelijkheid zoveel support in het land.
  • Eerste minister van Schotland, Nicola Sturgeon, bereidt daarom een nieuw onafhankelijkheidsreferendum voor dat na de Schotse verkiezingen van mei 2021 moet worden gehouden.

Zo’n 58 procent van de Schotten is voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk, blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos MORI voor het Schotse STV News.

Nog nooit eerder was de meerderheid voor de onafhankelijkheid van het land zo groot.

Volgens persbureau Bloomberg neemt de ontevredenheid onder de Schotten over de regering in Londen toe sinds premier Boris Johnson aan het roer staat. Ze zouden het niet eens zijn het beleid ten aanzien van Brexit en de aanhoudende coronacrisis.

Scottish National Party wil in 2021 nieuw onafhankelijkheidsreferendum

In 2014 werd de Schotten al eens de mogelijkheid geboden zich officieel uit te spreken over een mogelijk afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Maar 55,3 procent stemde destijds tegen en onafhankelijkheid was daarmee officieel van de baan.

Tot er in 2016 in Schotland met een ruime meerderheid tegen de Brexit werd gestemd, terwijl het Verenigd Koninkrijk juist met 52 procent voor vertrek stemde. Het onvrede over de politieke besluiten die worden genomen in Londen nam vanaf dat moment toe.

Nicola Sturgeon, partijleider van de Scottish National Party en eerste minister van Schotland, ziet nu de mogelijkheid het onafhankelijkheidsreferendum nieuw leven in te blazen. Ze kondigde begin september aan wetgeving op gang te brengen die het mogelijk maakt een nieuwe volksstemming te houden als de Scottish National Party opnieuw als winnaar uit de bus komt tijdens de verkiezingen in mei 2021.

Volgens de Ipsos-peiling is die kans heel groot. De partij van Sturgeon ligt dik voor op de concurrent, de Scottish Conservative Party.

Toch lijkt de kans dat er een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van Schotland komt vooralsnog klein. Het Britse parlement heeft hier namelijk het laatste woord over en de regering van Johnson heeft meerdere malen gezegd elk verzoek voor een nieuwe stemming af te zullen wijzen.

Lees meer over een onafhankelijk Schotland: