• Isle of Rum voor de kust van Schotland is op zoek naar meer permanente bewoners.
  • Er wonen nu slechts 30 mensen op het eiland. De lokale gemeenschap bouwt vier ecovriendelijke huizen om nieuwe mensen te trekken, het liefst families met jonge kinderen.
  • Volgens de huidige bewoners is er werk te vinden als viskweker, in de kinderopvang of in het toerisme.

Het Schotse eiland eiland Isle of Rum is een prachtige plek. En ook de reis ernaartoe is schitterend. Bezoekers kunnen eerst een mooie treinreis maken en dan met de helikopter of veerboot het laatste stukje afleggen.

Op het eiland kunnen mensen genieten van de bergen, Kinloch Castle ontdekken en fietsen over de kronkelende wegen.

Voor veel mensen is Isle of Rum een plek om op de bucketlist te zetten, terwijl anderen er misschien van dromen om er te wonen.

Als je in die laatste categorie valt, heb je geluk. De lokale gemeenschap wil namelijk nieuwe bewoners naar het eiland lokken.

Het Isle of Rum telt 30 bewoners, maar de leiders van de gemeenschap willen er meer

Een wandelaar kijkt naar het Isle of Rum. Foto: Matthew Payne/Getty Images
Een wandelaar kijkt naar het Isle of Rum. Foto: Matthew Payne/Getty Images

De gemeenschap "is op zoek naar dynamische mensen of families die denken bij de levensstijl op het eiland te passen en een positieve verandering willen bewerkstelligen", staat te lezen op de website van de Isle of Rum Community Trust.

De stichting stelt dat er twee grote zorgen zijn bij mensen die overwegen naar het eiland te verhuizen: de angst geen huis te vinden en de angst geen baan te vinden.

Om toekomstige eilandbewoners aan te trekken, bouwt de stichting vier ecowoningen. Die zijn naar verwachting al in september klaar, maar er zijn nog geen mensen gevonden die er willen wonen.

Geïnteresseerden moeten een aanvraag doen, de termijn daarvoor is verlengd tot 28 augustus

Het aanvraagformulier en het bijkomende  welkomstpakket zijn te vinden op de website van de stichting. De ecowoningen zijn te huur voor zo'n 500 euro per maand.

De gemeenschap biedt ook mogelijk werk aan, van het kweken van vis tot kinderopvang en tot toerisme. De stichting benadrukt dat mensen met jonge kinderen of vaardigheden die niemand anders op het eiland heeft voorrang krijgen.

"Met maar twee kinderen op de basisschool en één peuter hebben we meer families nodig. Zowel om onze school voller te krijgen als het veiligstellen van een nieuwe generatie eilandbewoners", zegt inwoner Lesley Watt van het Isle of Rum tegen de Schotse nieuwszender STV News.

Lees meer over bijzondere woonplekken: