• Boris Johnson wilde zich live op televisie laten besmetten met het corinavirus om te laten zien dat het virus niks voorstelt.
  • Dat zegt zijn voormalig topadviseur Dominic Cummings.
  • Cummings verscheen woensdag voor een parlementaire  commissie in het VK om over de corona-aanpak van de Britse regering in de begindagen van de pandemie te spreken.

Boris Johnson zou zich hebben willen laten besmetten met het coronavirus live op televisie om te laten zien dat “het virus niks voorstelde”.

Dat zei de voormalige topadviseur van de Britse premier, Dominic Cummings, woensdag tegen een parlementaire onderzoekscommissie in het Verenigd Koninkrijk.

Cummings verscheen voor de commissie van het Lagerhuis om te spreken over de aanpak van het coronavirus in het VK door de regering onder leiding van Johnson. Hij liet zich meermaals vernietigend uit over de laconieke manier waarop Johnson en zijn collega’s in februari reageerden op het nieuws van het zich snel verspreidende virus. 

“In februari beschouwde de premier dit als een paniekverhaal”, zei Cummings tegen de parlementsleden. Hij zou het zulke bangmakerij hebben gevonden, dat hij voorstelde zich live op televisie met het coronavirus te laten injecteren door een van zijn topadviseurs.

"Wij waarschuwden hem toen al dat het niet zou helpen, als hij dit zou afdoen als ‘zoiets als de varkensgriep’ en zich ermee zou laten injecteren door chief medical officer Chris Whitty", vertelde Cummings.

Volgens de Britse tabloidkrant The Daily Mail zou Johnson begin vorig jaar nog meer verbazingwekkende dingen hebben gezegd en gedaan, zoals: 

  • In navolging van Donald Trump zou hij het coronavirus de "Kung Flu" hebben genoemd.
  • Hij zou gezegd hebben geen lockdown te willen, omdat "het virus alleen 80-jarigen doodt".
  • Hij zou gezegd hebben dat hij liever had dat de "lichamen zich hoog opstapelen" dan dat hij een tweede lockdown zou instellen.
  • Hij zou niet hebben ingegrepen bij de eerste coronagolf, omdat hij op een lange vakantie was met zijn verloofde.

Volgens Cummings zou Johnson er ook op gehamerd hebben dat 'de Kung-Flu' niet het grote gevaar is, maar dat het risico juist ligt bij de economische schade die ontstaat door de maatregelen die worden genomen om het virus te stoppen.

Johnson zou volgens Cummings gezegd hebben: "Ik had al die tijd gelijk en had me niet in de eerste lockdown moeten laten duwen. De economische schade van de lockdowns heeft meer impact op het land dan het het aantal levens dat verloren is door Covid-19."

Een woordvoerder van Johnson zei in een reactie dat Cummings, die vorig jaar uit zijn ambt werd gezet na een interne ruzie over de politieke invloed van Johnsons verloofde Carrie Symonds, vastbesloten is om wraak te nemen op zijn voormalige baas.

Johnson heeft meteen gereageerd op Cummings uitlatingen in de commissie. De premier beklemtoonde dat "geen enkele beslissing over de bestrijding van het virus eenvoudig is geweest" en dat "een lockdown afkondigen traumatisch voor een land kan zijn”. “We hebben in elke fase van de besluitvorming geprobeerd het verlies aan mensenlevens tot een minimum te beperken", zei hij.

De 49-jarige Cummings staat bekend als de vormgever van de Brexit-strategie van Johnson. Hij werd in de zomer van 2019 gepromoveerd tot de belangrijkste adviseur van de premier. Cummings gold al snel als de machtigste adviseur in Downing Street en had achter de schermen veel invloed. Cummings verdween eind vorig jaar stilletjes van het politieke toneel na een interne ruzie.

Lees meer over Boris Johnson: