Boris Johnson is vooralsnog niet bang voor de no-deal Brexit en omschrijft deze als een Australische deal met de Europese Unie.

Maar de voormalige premier van Australië, Malcolm Turnbull, waarschuwt Johnson voor deze uitkomst: “Be careful what you wish for.”

Ook Australië zoekt verbetering in de huidige handelsrelatie met de EU en onderhandelt over een nieuw vrijhandelsakkoord.

Boris Johnson houdt vooralsnog de optie van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder een handelsovereenkomst open. Hij omschrijft dit als een ‘Australische deal.’  

“Be careful what you wish for,” was eerder deze week de reactie van Malcolm Turnbull op de uitlating van Johnson. Volgens Turnbull, premier van Australië tussen 2015 tot 2018, zou een navolging van de handelsbetrekkingen tussen Australië en de EU een “behoorlijk teleurstellende” uitkomst zijn voor het VK.  

Turnbull deed deze uitlating in het BBC programma Question Time, dat hem vroeg naar de handelsmogelijkheden met de EU als er vanaf januari geen handelsovereenkomst is. 

“We hebben handelsbetrekkingen met de EU volgens de richtlijnen van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) en er zijn echt behoorlijke obstakels voor de handel tussen Australië en de EU. Daarom zijn we in onderhandeling over een vrijhandelsakkoord met Europa.” 

“De Australiërs zullen hun handelsrelatie met Europa zeker niet niet als bevredigend omschrijven”, aldus Turnbull. “De EU is onze op twee na grootste handelspartner, omdat het zo’n groot economisch blok is, maar er zijn aanzienlijke obstakels voor de Australische export van agrarische producten en belemmeringen voor diensten.”  

Hij zei verder: “Toen ik premier was zijn we formele onderhandelingen gestart over een vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Australië, maar dat zal tijd in beslag nemen. Vanuit een handelsperspectief is de huidige relatie tussen Australië en de EU niet iets wat de Britten moeten willen.”

Zondag hopen de onderhandelaars van de EU en het VK een doorbraak te bereiken in de onderhandelingen, zodat er toch voor het eind van het jaar een overeenkomst is.

Het Britse Office for Budget Responsibility, een agentschap dat toezicht houdt op de Britse begroting, heeft berekend dat een no deal-Brexit het VK op termijn 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) kost. 

Een no deal-Brexit betekent dat er wederzijds importtarieven komen voor goederen die worden verscheept tussen het VK en de EU, verreweg de grooste handelspartner van het VK. Dit zal hoogst waarschijnlijk leiden tot prijsstijgingen voor dagelijkse goederen als eten en drinken. John Allan, de baas van supermarktketen Tesco,  waarschuwde deze week nog dat prijzen van dagelijkse boodschappen in het VK kunnen stijgen met gemiddeld 5 procent.

LEES OOK: Waarom de valutamarkt denkt dat Boris Johnson een no deal-Brexit op het laatste moment toch niet aandurft