• Bizzkiss is een nieuwe Nederlandse datingsite speciaal gericht op ondernemers.
  • Doordat Bizzkiss profielen matcht aan KvK-inschrijvingen is het volgens oprichter Emile van Veen de enige datingsite waar “onze profielen ook echte profielen” zijn.
  • Van Veen heeft Bizzkiss opgezet tijdens zijn gedwongen quarantaine in Marokko. “Ik had opeens zeeën van tijd.”
  • Sinds de lancering in juli heeft Bizzkiss al meer dan 300 betalende leden.

‘Ondernemers hebben geen zin in bullshit en willen weten waar ze aan toe zijn.’ Een uitspraak waar beroepsondernemer Emile van Veen (50) zich volledig in kan vinden.

Hij lanceerde afgelopen juli datingsite Bizzkiss. Een platform gericht op het bij elkaar brengen van ondernemers die op zoek zijn naar de liefde, maar geen tijd hebben voor eindeloze ontmoetingen in de kroeg met mensen die niet eerlijk zijn geweest op hun datingprofiel. “Ik hoorde in mijn omgeving de horrorverhalen van het online daten.”

Bizzkiss is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse datingplatform waar gecontroleerd wordt dat gebruikers zijn wie ze zeggen te zijn. Op de website registreer je jezelf en je bedrijf via een koppeling met de KvK. Vervolgens maak je 0,01 euro over naar Bizzkiss.

Bizzkiss controleert de naam van de rekeninghouder met de KvK-gegevens. Zo wordt vastgesteld dat een gebruiker daadwerkelijk een ondernemer is en dat die persoon een Bizzkiss-profiel voor zichzelf aanmaakt. De eerste vijftien dagen zijn gratis, daarna kost de datingsite 19,50 euro per maand.

Sinds de lancering in juli heeft Bizzkiss al zo'n driehonderd betalende leden. Van Veen hoopt met zijn unieke invalshoek een deel van de Nederlandse datingindustrie, met een omvang van 150 miljoen euro, te veroveren. "In Nederland zijn er 1,2 miljoen ondernemers die bij de KvK geregistreerd staan."

Business Insider sprak met Emile van Veen over Bizzkiss.

Waarom een datingsite voor ondernemers?

"Ik zie in mijn omgeving veel ondernemers die vanaf hun 45ste uit elkaar gaan of scheiden. En ik hoor dan vaak dat de reden daarvoor hun bedrijf is: ze hebben niet genoeg aandacht aan het gezin gegeven."

"Ik hoor ook de hilarische en verschrikkelijke verhalen over het daten, over nepprofielen en dat mensen zoveel over zichzelf liegen. Dat iemand zich bijvoorbeeld als hoogopgeleid presenteert, maar in het echt nog geen drie woorden aan elkaar kan praten. Toen ik dat om mij heen zag gebeuren, vormde zich bij mij een idee."

"Uit eigen ervaring weet ik dat ondernemers andere uitdagingen trotseren, weinig tijd hebben om de kroeg in te duiken en over het algemeen zeer kritisch zijn. Ze nemen in een relatie hun kindje mee, hun bedrijf. Ze willen een partner die begrijpt dat je gedachten soms bij het werk zijn tijdens een romantisch diner."

"Daten voor ondernemers is dus iets moeilijker, maar ze staan er wel voor open. En het is een grote doelgroep: er staan 1,2 miljoen ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel."

Wie zijn de gebruikers van Bizzkiss?

"We hebben op dit moment driehonderd betalende leden. We zijn pas vijf weken in de lucht, dus dat gaat hard. Momenteel zitten er ook nog zo'n 150 man in de laatste stap van ons verificatieproces. De verhouding man-vrouw is momenteel fifty-fifty. Er zijn weliswaar minder vrouwelijke ondernemers, maar omdat zij vaker single zijn dan mannelijke ondernemers is de verhouding goed."

Kan je bij Bizzkiss ook terecht als niet-hetero?

"In principe is er geen onderscheid bij Bizzkiss. Als man kan je bij het aanmaken van je profiel aangeven dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een man."

Bizzkiss is volgens jou de enige datingsite die ook echt controleert of de profielen echt zijn.

"Ik zie overal reclames voor datingsites en -apps voorbijkomen in de auto. Veel zeggen voor bepaalde doelgroepen te zijn, maar ze controleren dat niet. Hoe kunnen ze ook? Datingsites voor hoogopgeleiden controleren je diploma niet. En checken ze banksaldo's?"

"Bizzkiss is de enige datingsite die ook echt werkt voor de doelgroep. Hier wordt niet gesjoemeld met profielen. Wij vragen voor iedere gebruiker een KvK-uittreksel aan. Klopt wat je doet en wie je bent? Onze backbone bestaat uit echte informatie en dat maakt Bizzkiss uniek. Onze profielen zijn echte profielen. Kerngegevens zoals geboortedatum, je woonplaats en je type ondernemerschap worden uit de KvK gehaald. Bij BizzKiss weet je dus dat dergelijke zaken altijd kloppen."

Met een 'echt' profiel kun je ook kwetsbaarder zijn voor de risico's van online dating, zoals cyberstalken. Houden jullie daar rekening mee?

"Wij weten natuurlijk wat voor een bedrijf je hebt, maar in de profielen staat alleen maar algemene informatie. Als je een webdeveloper bent in Amsterdam, dan ben je één van de zeg 1.500 in de stad. Maar als je een fietsenbedrijf hebt in een bepaald dorp, dan ben je makkelijk te traceren. Bij andere datingsites kun je ook makkelijk achterhalen wie iemand is. Je kunt een foto eenvoudig in Google Search gooien."

"Uiteindelijk moet je altijd zeggen wie je bent als je met iemand wilt daten. We bieden een veilige omgeving. Bij Bizzkiss zijn namen en rugnummers van de ondernemers bekend, misschien is daardoor de omgang met elkaar respectvoller. Dat hebben we in ieder geval wel uit feedback van gebruikers begrepen."

Je liep al drie jaar rond met het idee, waarom kom je nu pas met Bizzkiss?

"Ik ben zelf ondernemer en was druk met andere dingen. Het idee om met een datingsite voor ondernemers te komen, is compleet nieuw en zoiets vereist focus."

En corona gaf je die focus.

"In maart vertrok ik voor vier dagen naar Marokko voor zaken. En toen kwam de lockdown. Het luchtruim werd gesloten en geen muis mocht er meer in of uit. De Nederlandse overheid kon je alleen repatriëren als je gezondheidsklachten of andere dringende redenen had. Die had ik niet, dus ik mocht niet terug."

"Op de allereerste dag had ik het geluk dat ik een appartement kon regelen. Bijna alle hotels gingen dicht, behalve een paar waar alle gestrande buitenlanders op elkaar kwamen te zitten. Dat wilde ik niet. Ik was blij met mijn appartement waar ik zo'n vijf maanden heb gezeten. Het was een strenge lockdown, alles was dicht behalve de supermarkt. Je werd opgepakt als je je niet aan de regels hield. Ik had dus opeens zeeën van tijd en ik dacht: ik ga dit idee eens oppakken. Ik huurde een developer in Nederland om de site bouwen."

Hoe ziet Bizzkiss er over een jaar uit?

"Over een jaar wil ik een paar duizend leden hebben. Ik heb heel veel ambities en ideeën met Bizzkiss. Dan moet je allereerst denken aan dingen als netwerkborrels en single-events. Maar ik wil ook graag een Werkspot-achtige omgeving aan Bizzkiss hangen. De datingsite is nu niet de plek om op zoek te gaan voor nieuwe business. Als je dat doet – door bijvoorbeeld je url in je profielfoto te zetten – dan trap ik je ervanaf. Bizzkiss is voor daten."

"In de feedback die ik krijg van gebruikers hoor ik wel terug dat mensen er zakelijke contacten aan overhouden. Gebruikers die beginnen met 'wat heb je mooie blauwe ogen', maar dan aan de praat raken en vervolgens een website bouwen voor de ander. Dat gebeurt van nature als je ondernemers naast elkaar zet, dan gaan ze kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Maar voor de zakelijke behoeftes en vragen wil ik een aparte omgeving maken. Een kennisplatform. Eén waar je briefjes kunt ophangen.'

Bizzkiss is nu nog een website, komt er ook een app?

"Toen ik met Bizzkiss begon, had ik nul ervaring met online dating. De responsieve website is nu een goede ervaring in wat we willen en wat werkt. Ik denk dat we op termijn met alle lessons learned een nieuw platform bouwen en dan ook meteen met een app komen waar je al die Werkspot-omgeving in kunt integreren. Maar ik denk dat dat niet voor het einde van het jaar zal gebeuren."

Lees ook: