De Remember Ringbox is een ringdoosje met groothoeklens en microfoon die het moment van het huwelijksaanzoek vastlegt.

Het ringdoosje is ontwikkeld door de Amsterdamse ondernemer Maxim van Meeteren. Hij zegde zijn baan op bij Shell om fulltime aan zijn idee te werken.

De Remember Ringbox kost 300 euro. Na het aanzoek kun je het doosje opsturen en 150 euro terugkrijgen.

Van Meeteren verkoopt het ringdoosje online en is in gesprek met juweliers, zodat zij het doosje bij aanschaf van de ringen aan kunnen bieden.

Een selfie achteraf is leuk, maar wat als je het moment van het huwelijksaanzoek kunt filmen? Dat kan binnenkort met de Remember Ringbox, een ringdoosje met camera, microfoon en wifi-verbinding, zodat je het filmpje meteen via je smartphone kunt delen met vrienden en familie.

Het idee komt van de Amsterdamse ondernemer Maxim van Meeteren (30). Hij werkte meer dan twee jaar aan de ontwikkeling van het product dat vanaf juli verkrijgbaar is.

“Die verraste blik in de ogen van de ander is goud waard. Die kom je heel weinig tegen in het leven”, zegt Van Meeteren. “De pure emotie in die ogen, dat is gaaf om vast te leggen.”

Van Meeteren komt op het idee voor Remember Ringbox via een straatfotograaf

Het concept van Remember Ringbox ontstond toen een bevriende straatfotograaf toevallig een man op een knie zag gaan voor een vrouw op een brug in Amsterdam. Hij pakte zijn camera, legde het aanzoek vast en stapte na afloop op het stel af. Ze waren blij verrast.

“Hij vertelde mij dit verhaal en ik dacht bij mezelf: waarom wordt dit dan niet vastgelegd? Waarom kan er geen camera in dat doosje zitten?”, zegt Van Meeteren, die meer dan een jaar rondloopt met het idee.

In gesprekken met vrienden schaaft hij de plannen bij, tot er weinig meer te verbeteren valt. In februari 2018 hakt hij de knoop door: het ringdoosje moet er komen. Via via komt hij in contact met een Londense ontwerper om het product te maken en een vriend is bereid om 10.000 euro te investeren.

Een groothoeklens legt het aanzoek van dichtbij vast

De juiste technologie in zo’n kleine behuizing krijgen blijkt de grootste uitdaging. De ontwerper test vele soorten camera’s: webcams, spionagecamera’s, beveiligingscamera’s en zelfs eentje die verstopt zit in een pen.

Uiteindelijk valt de keuze op een camera met een groothoeklens van 120 graden. Die brengt veel in beeld op een korte afstand. De resolutie bedraagt 2592 bij 1944 pixels.

Foto: Het prototype van de Remember Ringbox. Bron: Remember Ringbox
Foto: Het prototype van de Remember Ringbox. Bron: Remember Ringbox

De lens zit in de bovenkant van het ringdoosje. Filmt de camera dan niet de lucht als het doosje wordt opengeklapt?

De groothoeklens brengt volgens Van Meeteren dan alsnog veel in beeld. En hij geeft als tip om de Remember Ringbox aan de bovenkant vast te houden en naar beneden toe te openen. “Dat heeft als voordeel dat de ander meteen recht op de ring kijkt in plaats van schuin.”

Versie twee van de Remember Ringbox heeft een knopje om de camera aan te zetten

Met het eerste prototype kon Van Meeteren laten zien wat zijn visie was. Inmiddels is versie twee bijna klaar. Die is vanaf juli verkrijgbaar.

Belangrijkste verbetering is een knopje om de camera aan te zetten. Zo hoeven zenuwachtige geliefden niet te prutsen met hun smartphone vlak voor het grote moment. Na het indrukken knippert een led-lampje aan de achterkant en kan het doosje drie tot vier uur filmen.

Foto: De tweede versie van de Remember Ringbox met knopje en ledlampje aan de achterkant. Bron: Remember Ringbox
Foto: De tweede versie van de Remember Ringbox met knopje en ledlampje aan de achterkant. Bron: Remember Ringbox

De Remember Ringbox is online te bestellen en kost 300 euro. Als klanten het doosje terugsturen, krijgen ze 150 euro terug. Kopers krijgen bij aanschaf een QR-activatiecode die een maand geldig is. Zo wil Van Meeteren voorkomen dat het doosje wordt doorgegeven aan vrienden en kennissen.

Aanvullend verdienmodel is het verkopen van data aan leveranciers van huwelijksdiensten. Remember Ringbox weet namelijk als een van de eersten wie er in de toekomst gaan trouwen.

Concurrentie uit het buitenland is er genoeg, maar Van Meeteren biedt een luxere ervaring

Van Meeteren is niet de eerste die op het idee van een ringdoosje met camera is gekomen. Buitenlandse concurrenten zijn Ring Cam en Engagement Cam. Ook is er de RokShok, een smartphonehoes met een opbergplek voor de ring.

Volgens de 30-jarige ondernemer toont de concurrentie aan dat er vraag is naar zijn product. Hij denkt het bovendien beter te doen dan Ring Cam en Engagement Cam. “Zij zetten het in de markt als gadget, met een plastic doosje. Wij gaan voor een luxere ervaring.”

De Remember Ringbox is bekleed met suède en draadloos oplaadbaar (de oplaadmat krijgen klanten erbij). De concurrenten hebben daarnaast geen wifi-verbinding, maar werken nog met een USB-aansluiting.

Van Meeteren zegde zijn baan bij Shell op en doet mee aan Dragons’ Den

Werken aan zijn eigen onderneming deed Van Meeteren in de avonden en weekenden, naast zijn commerciële functie bij Shell. In maart van dit jaar stopte hij met zijn werk voor het olie- en gasconcern om zich fulltime op Remember Ringbox te richten.

De kansen voor zijn bedrijf zijn volgens Van Meeteren groot, met 65.000 huwelijken per jaar in Nederland, 1,6 miljoen in Europa en 2,2 miljoen in de Verenigde Staten. Toch is zijn doelstelling bescheiden: hij mikt op 200 à 250 verkopen in het eerste jaar, “ook om eerst maar eens de businesscase in Nederland te bewijzen”.

Hij is op dit moment bezig om het ringdoosje in China te laten produceren en voert gesprekken met juweliers. “We krijgen positieve reacties van een aantal grote ketens in Nederland, maar dat is nog niet concreet. Dat heeft alles te maken met corona. Ze doen nu even geen investeringen.”

Komende zondag is Van Meeteren te zien in het tv-programma Dragons’ Den, waar hij een investering hoopt op te halen voor zijn bedrijf.

Is de Remember Ringbox eigenlijk al eens gebruikt voor een aanzoek? Nee, zegt Van Meeteren. Al had dat weinig gescheeld.

Iemand had het ringdoosje een keer mee op wintersport, maar op de grote dag sneeuwde het hard. “Toen zijn ze naar een spa gegaan en heeft hij haar daar gevraagd. Zonder het doosje, want hij was bang dat-ie kapot zou gaan.”

Lees meer over ondernemen: