• De rechtszaak die bitcoinplatform Bitonic heeft aangespannen tegen toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dient dinsdag in Rotterdam.
  • Bitonic vindt de eisen die DNB stelt voor de cryptohandel te streng.
  • Slechts 17 cryptobedrijven hebben tot nu toe groen licht gekregen van DNB.

Bitcoinbedrijf Bitonic, dat het kopen en verkopen van bitcoin aanbiedt, wil van de rechter weten of toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) met zijn cryptoregels te streng is voor aanbieders van digitale munten. Bitonic meent dat de eisen die DNB stelt in strijd zijn met de privacyregels.

De zaak dient op dinsdag bij de bestuursrechter in Rotterdam.

Volgens de cryptoregels van de toezichthouder moeten crypto-aanbieders van elke koper van bitcoins controleren wie het echt is. Bitonic geeft aan wel controles te willen uitvoeren op wie er bitcoins koopt, maar dan wel op basis van eigen risico-afwegingen.

Registratie is sinds vorig jaar verplicht voor cryptoaanbieders

Sinds 21 mei vorig jaar is registratie bij DNB verplicht voor alle bedrijven die in Nederland diensten leveren voor het wisselen of opslaan van bitcoins en andere cryptomunten. Voor bedrijven die al vóór 21 mei actief waren, gold een overgangsperiode tot 21 november 2020.

Crypto-ondernemingen moeten zich registeren bij de toezichthouder, alle transacties in de gaten houden en de identiteit van klanten verifiëren. Bestuurders en aandeelhouders met een belang groter dan 10 procent worden getoetst.

De toezichthouder stelt deze eisen om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Maar sommige voorwaarden gaan volgens Bitonic te ver.

Bitonic stoort zich aan de eis over de herkomst van crypto's

Zo verlangt DNB ook dat cryptobedrijven de herkomst van digitale munten checken. Klanten moeten aantonen dat zij controle hebben over een wallet.

Dat kan door bijvoorbeeld eerst een klein deel van een bitcoin of andere digitale munt over te boeken, net als dat bedrijven soms vragen om 0,01 euro over te maken om te controleren of een bankrekening bij een klant hoort.

Volgens DNB volgt de strenge eis uit de Sanctiewet. Dat bestrijdt Bitonic en wijst daarbij op onderzoek van Bökkerink Compliance International, een onafhankelijk expert die in januari tot dezelfde conclusie kwam.

Bitonic is onder protest akkoord gegaan met de ingrijpende klantcontroles om de registratie te bemachtigen, maar wil nu van de rechter een definitief oordeel over de strenge DNB-eis.

“We worden hierdoor al ruime tijd gedwongen om te werken op een manier die in strijd met de privacyregels is”, aldus Bitonic eerder in een verklaring.

Slechts 17 cryptobedrijven hebben tot nu toe groen licht gekregen van DNB

Tot nu toe hebben slechts 17 cryptobedrijven een groen vinkje gekregen van DNB, waaronder Bitonic. Kleine bedrijfjes gooiden bij voorbaat de handdoek in de ring, grotere crypto-ondernemers kozen voor een vertrek uit Nederland om de DNB-regels te omzeilen.

Het grote handelsplatform eToro stopte zelfs met crypto-accounts in Nederland, omdat het niet op tijd lukte om de verplichte DNB-registratie rond te krijgen. Cryptobeleggers moesten hun digitale munten vóór 23 januari noodgedwongen verkopen – al dan niet met verlies.

Het was niet duidelijk of eToro te laat was met de aanvraag voor de registratie en of het bedrijf aan de voorwaarden voldeed.

[activecampaign form=28]

Lees meer over bitcoin en cryptomunten: