De bitcoin noteerde maandag iets onder de 20.000 dollar. In het najaar is herstel mogelijk richting de 30.000 dollar, schrijven analisten van Deutsche Bank in een nieuw rapport.

’s Werelds belangrijkste cryptomunt heeft de afgelopen maanden meer dan zeventig procent van zijn waarde verloren, terwijl de hele cryptomarkt zich in een dal bevindt. Volgens analisten van Deutsche Bank zijn de koersen cryptovaluta meer dan ooit gecorreleerd met belangrijke aandelen-indices zoals de technologie-index Nasdaq Composite en de bredere S&P 500-index.

Geen goud maar digitale diamanten

De bitcoin is vaak omschreven als een vorm van ‘digitaal goud’, ofwel een middel op waarde op te slaan en te behouden.

De analisten van Deutsche Bank geloven echter dat de cryptomunt eerder te vergelijken is met diamanten. Net zoals deze edelstenen heeft de bitcoin geen intrinsieke waarde (goud kent naast de functie van oppotmiddel ook een aantal industriële toepassingen). Voor zowel diamanten als de bitcoin geldt volgens de analisten van Deutsche Bank dat de waarde vooral afhankelijk is van slimme marketing, waardoor een groep mensen gelooft in de meerwaarde.

“Wat geldt voor diamanten, geldt ook voor veel andere goederen en diensten – waaronder de bitcoin”, schrijven de analisten van Deutsche Bank in hun rapport.

De onrust op de cryptomarkt heeft de totale waarde van cryptovaluta in zes maanden tijd met 2.000 miljard dollar doen afnemen tot iets minder dan 1.000 miljard dollar.

Terwijl centrale banken overal ter wereld de rentes verhogen om de stijgende inflatie in toom te krijgen, lijden cryptovaluta onder dat monetaire beleid.

“De prestaties van de bitcoin onder deze slechte economische omstandigheden zullen duidelijk maken of het een afzonderlijke activaklasse kan zijn”, schrijven analisten van Deutsche Bank.

Hopen dat de bodem bereikt is

Beleggers hopen dat de bodem van de cryptomarkt is bereikt. Want de correlatie van de bitcoin met stijgende koersen op de beurs, werkt ook andersom.

Deutsche Bank schat dat de S&P 500-index aan het eind van het jaar weer een hoogte van 4.750 punten bereikt (afgelopen vrijdag sloot de S&P 500 op 3.825 punten). De analisten van de bank denken dat de bitcoin in het kielzog van de aandelenmarkt kan stijgen tot ongeveer 30.000 dollar. “Dat zou een stijging van 32 procent zijn, maar daarmee zou de bitcoin nog altijd minder dan de helft waard zijn vergeleken met het recordniveau van november 2021.”

Lees ook: Bitcoin of Ethereum: wie wint op de lange termijn? Dit zeggen experts