Voor cryptovaluta is 2020 op zijn zachtst gezegd uitdagend. Koersen zijn fors gedaald, mede in navolging van de flinke klappen die de bitcoin als belangrijkste cryptomunt heeft gekregen. Daarnaast is er onrust ontstaan rond enkele veelbelovende alternatieve cryptoprojecten die plots zijn geflopt.

Toch hebben cryptobezitters genoeg reden om kalm te blijven, zeggen deze drie experts. Sterke dalingen op de markt en bedrijven die over de kop gaan, zijn onderdeel van een klassiek proces waarbij het kaf van het koren wordt gescheiden. Op deze manier verdwijnen bedrijven en munten zonder stevige fundering of praktisch nut.

“Er zijn honderden bedrijven met hype, maar zonder inhoud”, zegt oprichter Charlie Silver van cryptomarketingplatform Permission.io tegen Insider. “Het is goed voor de sector als die bedrijven verdwijnen.”

Bear market voor crypto

Gedurende de coronapandemie steeg de bitcoin enorm in waarde. Maar vanaf het piekniveau van november 2022 is de koers van de bitcoin met zo’n 70 procent gedaald. Stijgende rentes en hoge inflatie, in combinatie met de oorlog in Oekraïne, hebben ervoor gezorgd dat beleggers wegblijven van relatief risicovolle beleggingen zoals techaandelen en cryptovaluta.

De cryptomarkt maakte recentelijk twee grote ontwikkelingen door die twijfel hebben gezaaid over de weerbaarheid op de lange termijn.

In mei verloor stablecoin TerraUSD zijn koppeling met de dollar, terwijl het kenmerk van cryptovaluta die gekoppeld zijn aan andere waarden juist is dat ze stabiel blijven, in tegenstelling tot veel andere cryptomunten.

Na het debacle rond TerraUSD dwongen "marktomstandigheden" de cryptobank Celsius naar eigen zeggen om alle transacties op het platform stil te leggen. Klanten konden hierdoor niet bij cryptovermogen dat ze bij Celsius hadden gestald. Dit leidde opnieuw tot een bredere verkoopgolf op de cryptomarkt.

De totale waarde van de cryptomarkt zakte hierdoor onder de 1.000 miljard dollar.

"Bear markets zijn gezond omdat ze de waarde van cryptovaluta aanpassen aan de realiteit en slecht functionerende munten ontmaskeren", legt Silver uit. "Veel cryptoprojecten zijn piramidespellen die beleggers uitbetalen met geld dat ze krijgen van nieuwe investeerders. Als dit nieuwe geld opdroogt, valt het project uiteen."

Cryptocrashes geven marktautoriteiten ook inzicht in hoe beleggers beschermd moeten worden en kunnen daarmee de risico's in de markt helpen verminderen. Volgens Lucy Gazmararian, oprichter en managing partner van Token Bay Capital, leidt dit tot innovatie en betere producten en diensten.

"In een bear market wordt irrationeel en roekeloos gedrag niet meer beloond. Ondernemers kunnen zich focussen op de langere termijn en zich bezighouden met het opbouwen van duurzame bedrijven. Als de marktomstandigheden dan weer veranderen, zijn het deze ondernemers die beter gepositioneerd zijn om op te schalen." 

Gebrek aan regulering van de cryptomarkt

Een groot probleem voor cryptoplatforms, zo zegt Gazmararian, er dat er geen regelgevende instanties zijn om bij te springen, als er problemen ontstaan. "Als er een liquiditeitscrisis ontstaat, dan is de kans voor cryptobedrijven relatief groot dat ze failliet gaan."

De financiële dienstverleners BlockFi, Voyager Digital en crypto-investeringsfonds Three Arrows (3AC) zijn tot nu toe de grootste slachtoffers van de onrust op de cryptomarkt. 3AC kwam eerder deze maand zwaar in de problemen, omdat de waarde van het onderpand niet meer voldoende was om de verliezen te dekken, meldde zakenkrant The Financial Times.

BlockFi daarentegen ontving een steunbedrag van 250 miljoen dollar van cryptomiljardair Sam Bankman-Fried, nadat bekend werd dat het platform twintig procent van de werknemers zou ontslaan om de "cryptowinter" door te komen.

Volgens Marcus Sotiriou van handelsfirma GlobalBlock is de cryptoindustrie momenteel een "ramp", maar "wordt deze op de langere termijn een stuk efficiënter". Hij denkt dat het verdwijnen van "slechte en onverantwoorde" spelers ervoor zorgt dat structurele problemen van de cryptomarkt worden aangepakt.

Lees ook: Spannende tijden op de cryptomarkt: zo beleg je succesvol, volgens experts bij Business Insider Live: Crypto!