Wereldwijd wemelt het van de tekenen dat er een periode van slappere economische groei aankomt. Sommige beleggingen, zoals veilige staatsleningen, maar ook de goudprijs, profiteren daarvan. Cryptomunten zoals de bitcoin lijken daarentegen in een geheel eigen universum te leven.

Woensdag en donderdagochtend kreeg de bitcoin harde klappen en zakte de belangrijkste cryptomunt tot onder de 10.000 dollar. Ook andere belangrijke cryptomunten, zoals ethereum en ripple, leden zware verliezen van meer dan 10 procent.

goudprijs, profiteren daarvan. Cryptomunten zoals de bitcoin lijken daarentegen in een geheel eigen universum te leven. Woensdag en donderdagochtend kreeg de bitcoin harde klappen en zakte de belangrijkste cryptomunt tot onder de 10.000 dollar. Ook andere belangrijke cryptomunten, zoals ethereum en ripple leden zware verliezen van meer dan 10 procent.

Een directe aanleiding is niet meteen voorhanden, anders dan dat technische analisten erop wijzen dat de bitcoin na de opmars begin augustus tot bijna 13.000 dollar, in een neerwaartse spiraal terecht is gekomen.

Daling bitcoin door stabilisatie Chinese yuan?

Sommige analisten wijzen op de stabilisatie van de Chinese yuan in de afgelopen dagen, na de waardedaling van de Chinese munt begin augustus.

De beweging van de bitcoin loop min of meer omgekeerd: begin augustus steeg de bitcoin, wat mogelijk wijst op speculanten die yuans inruilden voor bitcoins, terwijl de stabilisatie van de yuan parallel loopt met een uitstroom van kapitaal uit de belangrijkste cryptomunt.

Hoe dan ook, de cryptomarkt lijkt vooral een speelbal speculatieve bewegingen op de korte termijn. Donderdagochtend zag het beeld bij de belangrijkste cryptomunten er als volgt uit:

Lees ook op Business Insider

Bij de huidige marktdaling lijkt de bitcoin overigens relatief minder zwaar te worden geraakt, vergeleken met andere cryptomunten.

Sinds juni is het relatieve gewicht van de bitcoin op de cryptomarkt verder toegenomen. In z’n eentje is de bitcoin inmiddels goed voor 68 procent van de totale waarde van de cryptomarkt, die momenteel rond de 250 miljard dollar schommelt.

Lees meer over cryptomunten: