• De daling van de bitcoin onder het 50-daags koersgemiddelde betekent dat een zwaardere correctie mogelijk aanstaande is.
  • Dat zegt technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies.
  • Als de bitcoin onder het technische steunniveau van rond de 55.000 dollar zakt, is een verdere daling van dik 20 procent naar 42.000 dollar goed mogelijk.

De bitcoin kreeg afgelopen weekend een flink tik en daalde van een niveau van ruim 63.000 dollar afgelopen week, tot een niveau van ongeveer 55.000 dollar begin deze week.

Dinsdagochtend noteerde de bitcoin licht lager op 54.688 dollar .

De daling van afgelopen weekend kan de voorbode zijn voor een extra stap terug, als de bitcoin onder een cruciaal technisch steunniveau blijft bewegen, volgens technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies.

Stockton let hierbij op het 50-daags voortschrijdend koersgemiddelde van de bitcoin en het 10-weeks voortschrijdend gemiddelde. Deze trendmatige indicatoren noteerden maandag tussen de 56.496 dollar en de 55.555 dollar. Dinsdagochtend bewoog de bitcoin onder deze niveaus.

Als de bitcoin een aantal dagen onder de bovengenoemde niveaus van het 50-daags en het 10-weeks gemiddelde blijft hangen, is dat een negatief signaal. Volgens Stockton impliceert dit dat een verdere daling naar een niveau van 42.000 dollar goed mogelijk is. Vanaf het huidige niveau zou dit een terugval van ruim 20 procent betekenen.

Zogenoemde voortschrijdende gemiddelden zijn trendmatige indicatoren van koersen die technische analisten gebruiken om aan te geven of een trendbreuk aanstaande is.

Handelaren beschouwen het 50-daags voortschrijdend gemiddeld doorgaans als een belangrijke indicator voor een trendbreuk op de kortere termijn.

De recente zwakte van de bitcoin sluit overigens niet uit dat de cryptomunt in een later stadium weer een opmars maakt, volgens analist Stockton: “Het eerder koersdoel van 69.000 dollar blijft mogelijk, maar het kan langer duren voordat dit wordt bereikt. Het momentum van de bitcoin op de langere termijn blijft namelijk sterk.”

04192021_XBT
Bron: Fairlead Strategies

Stap terug voor bitcoin na recordweek

De bitcoin en andere cryptomunten kenden afgelopen week een sterke stijging tot nieuwe recordniveaus, op het moment dat cryptoplatform Coinbase een notering kreeg aan de Nasdaq-beurs in de Verenigde Staten.

Tegelijk blijven er veel onzekerheden wat betreft de houding van overheden tegenover de bitcoin en andere cryptovaluta.

Zo gaat Turkije vanaf eind april Turkije betalingen met digitale munten zoals de bitcoin verbieden. De Turkse centrale bank zegt dat vanwege de anonimiteit van gebruikers de risico’s op verliezen met cryptobetalingen te groot zijn.

Intussen kijken centrale banken in de wereld naar de ontwikkeling van eigen digitale munten die mogelijk deels gaan concurreren met niet-gereguleerde cryptomunten.

LEES OOK: Bitcoin naar $100.000 of Tesla naar $1.000? Dit zeggen de grafieken