Turkije verbiedt vanaf eind april alle betalingen met digitale munten zoals bitcoins.

Betalingsdienstverleners worden ook verboden transacties te doen waarbij handelsplatformen voor digitale valuta betrokken zijn.

Volgens de Turkse centrale bank kleven er te veel risico’s aan cryptomunten zoals waardeschommelingen en gebrek aan regelgeving.

Turkije gaat vanaf eind april alle betalingen met digitale munten zoals bitcoins verbieden. De Turkse centrale bank zegt dat vanwege de anonimiteit achter dergelijke betalingen de risico’s op verliezen met cryptobetalingen te groot zijn.

Betalingsdienstverleners worden ook verboden transacties te doen waarbij handelsplatformen voor digitale valuta betrokken zijn. De centrale bank wijst op een gebrek aan regelgeving en toezicht bij cryptobetalingen en ook de risico’s op criminele activiteiten zoals bijvoorbeeld witwassen.

Daarbovenop komen nog de grote waardeschommelingen van digitale munten, aldus de centrale bank.

In maart zei het Turkse ministerie van Financiën de “wereldwijde zorgen” te delen over digitale valuta. Zo gaf president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) eerder dit jaar aan dat crypto’s kunnen worden misbruikt voor de financiering van illegale activiteiten. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft zich kritisch uitgelaten over digitale valuta.

India zou inmiddels werken aan wetgeving om digitale munten te verbieden met boetes voor mensen die handelen in cryptomunten.

Bitcoin breekt door nieuw record

De bitcoin heeft eerder deze week een nieuwe recordhoogte bereikt. De cryptomunt was woensdag bijna 65.000 dollar waard.

Beleggers zijn de laatste tijd vooral enthousiaster omdat Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale valuta in de Verenigde Staten, een beursdebuut op de Nasdaq heeft gemaakt. Coinbase staat nu direct in de top 85 van waardevolste Amerikaanse bedrijven.

Daarnaast stijgt de prijs van cryptomunten sinds ze steeds meer geaccepteerd worden door grote bedrijven. Zo accepteerde maker van elektrische auto's Tesla bitcoin als betaalmiddel en omarmden ook betalingsbedrijven als Mastercard, Visa en PayPal digitale valuta.

Kenners wijzen er ook op dat beleggers zoeken naar een hoger rendement, omdat de rentetarieven laag blijven.

Op vrijdag ging de bitcoinkoers wel omlaag: de cryptomunt noteerde rond 61.000 dollar.