Volgens zakenbank Morgan Stanley zullen cryptomunten blijven bestaan, zelfs wanneer centrale banken hun eigen digitale munten gaan uitbrengen.

De bank denkt dat de toepassing van digitale valuta van overheden en cryptovaluta verschillend zijn.

Cryptovaluta moeten volgens Morgan Stanley vooral gezien worden als een waarde-opslag vergelijkbaar met goud en als speculatieve beleggingen.

Centrale bankiers hebben steeds meer belangstelling voor digitaal geld. Volgens een studie van de Bank of International Settlements wordt bij 86 procent van de centrale banken in wereld deze vorm van geld onderzocht of ontwikkeld. Centrale banken zijn immers de instanties die gaan over de uitgifte van het geld in een land.

Sommige analisten denken dat digitaal geld van de centrale bank de aantrekkelijkheid van cryptomunten, zoals bitcoin, zal ondermijnen. Of, zoals een rapport van Bank of America, het verwoordt: het is als “kryptonite” voor cryptomunten.

Maar andere analisten stellen dat de reden om in cryptogeld te investeren is veranderd. Speculanten zien digitale munten als bitcoin nu meer als een nieuwe vermogensklasse in plaats van een alternatief voor het bestaande betalingssysteem, signaleren bijvoorbeeld analisten van zakenbank Morgan Stanley in een recente analyse.

In het rapport van Morgan Stanley staat dat “de interesse van beleggers in cryptomunten is gestegen tegen de achtergrond van het ruime monetaire en begrotingsbeleid van de overheid tijdens de pandemie.”

De analisten van Morgan Stanley beargumenteren dat digitaal geld dat door een centrale bank wordt uitgegeven vooral een risico is voor zogenoemde stable coins. Dat zijn cryptomunten die worden gedekt door onderliggend vermogen, zoals de munt die het consortium rondom Facebook van plan is uit te geven

Maar de analisten schrijven ook dat “cryptomunten blijven bestaan omdat ze een bepaald nut voor mensen hebben. Cryptomunten dienen bijvoorbeeld om waarde op te slaan en te bewaren voor toekomstige uitgaven. Dit heeft nut voor mensen die niet volledig vertrouwen op het bestaande geldsysteem dat gereguleerd wordt door centrale banken.

Volgens Morgan Stanley zijn centrale banken wel gedwongen om actie te ondernemen met eigen digitale munten vanwege de snelle groei van digitale betalingen en de dreiging die private bedrijven kunnen vormen voor het monopolie van centrale banken over regulier geld.

Een digitale munt van de centrale bank zou mensen toegang geven tot centralebankgeld in een digitale vorm waarmee ze betalingen kunnen doen. 

De bevolking heeft op dit moment alleen toegang tot centralebankgeld in de vorm van munten en biljetten en kan alleen digitaal betalen via de girale middelen die commerciële banken ter beschikking stellen, zoals apps of oplaadbare pasjes. 

Volgens het rapport van Morgan Stanley zou digitaal centralebankgeld waarschijnlijk anders worden vormgegeven dan cryptomunten, omdat centrale banken geen gebruik zullen maken van een decentraal logboek waarop transacties worden vastgelegd (blockchain).

De Europese Centrale Bank gebruikt dezelfde argumenten als Morgan Stanley en stelt dat digitaal centralebankgeld weinig van doen heeft met cryptomunten. Die ziet de ECB als speculatieve bezittingen en niet als echt geld om mee te betalen.

LEES OOK: Crypto’s zijn niet allemaal bedoeld als valuta – dit moet je weten over de bitcoin en 14 andere opmerkelijke coins