De koers van cryptomunt bitcoin heeft de neergaande lijn te pakken. Een week geleden noteerde de bitcoin nog 8.700 dollar. Inmiddels wordt de bitcoin onder de 7.900 dollar verhandeld, het laagste niveau in een maand tijd.

Overigens staat de bitcoin vanaf begin dit jaar staat nog duidelijk in de plus. Op 1 januari 2019 was de koers nog minder dan 3.800 dollar.

Maar wie op de piek van dit jaar, in juli, instapte baalt nu flink. Je betaalde toen bijna 14.000 dollar voor één bitcoin en nu is die dus minder dan 7.900 dollar waard. De all time high van de bitcoin lag overigens net onder de 20.000 dollar in december 2017.

Wat speelt er tijdens de recente daling?

Waarom de bitcoin de laatste week flink daalt, is niet exact te zeggen. Maar diverse marktwatchers willen wel een suggestie doen. “Handelsvolumes zijn laag, er komt geen nieuw geld in de cryptomarkt en andere beleggingscategorieën boeken mooie winsten dit jaar”, zegt Jeff Dorman, hoofd beleggingen bij Arca tegen persbureau Bloomberg.

Dorman denk dat traditionele beleggers meer gefocust zijn op beleggingen als aandelen en goud. Zij boekten met die beleggingscategorieën dit jaar mooie winsten. De crypto’s, als nieuwe beleggingsklasse, raakt voor ‘mainstream’ beleggers dan even uit zicht nu andere markten het goed doen.

CEO van Luno, Marcus Swanepoel, schreef eerder deze week dat de koersdalingen in crypto’s te maken hebben met twijfelende beleggers. Zij zoeken in allerlei activaklassen mooie beleggingen.  Maar er is veel voorzichtigheid en besluiteloosheid onder beleggers, valt Swanepoel op.

China keert zich tegen crypto

Dan is er nog de afwijzing van cryptomunten door belangrijke marktpartijen. Zo treden Chinese regelgevers hard op tegen bedrijven die digitale valuta’s verhandelen. Ook de Chinese social media-gigant Weibo weert cryptogiganten als Binance en Tron, volgens Bloomberg.

Lees ook op Business Insider

De vroegere bestuursvoorzitter van PayPal en technologie-investeerder Roelof Botha zei dat Bank of America zijn account had gesloten zonder verklaring. Dat voedde speculatie dat de bank wilde proberen Botha uit de cryptohandel te krijgen. Verder zou de CEO van R3 David Rutter gezegd hebben dat Facebook’s lancering van cryptomunt libra “ontzettend dom” verloopt.

Lees meer: