De bitcoin doet het heel aardig in 2023. De grootste cryptomunt ter wereld is dit jaar bijna 120 procent meer waard geworden. Daarmee zijn de rendementen veel hoger dan die van de meeste andere beleggingen. 

Fans van de cryptomunt zijn al het hele jaar optimistisch over de mogelijk goedkeuring van een beursgenoteerde beleggingsfondsen voor de bitcoin (ETF’s).

Daarnaast wordt vooruitgekeken naar 2024. Dan wordt de vergoeding die zogenoemde ‘miners’ ontvangen voor het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin gehalveerd. Dit gebeurt automatisch elke vier jaar, zodat het aanbod van nieuwe bitcoins steeds beperkter wordt.

Onderstaande grafiek laat zien dat de bitcoin dit jaar is gestegen van een niveau van ongeveer 16.000 dollar naar bijna 37.000 dollar.

Diverse beleggingsexperts waarschuwen echter dat er nog altijd tegenwind is, die het enthousiasme over de bitcoin kan dempen.

'Overdreven' optimisme over bitcoin-ETF's

Beleggingsstrategen van zakenbank JPMorgan zeggen dat de rally op de cryptomarkt "tamelijk overdreven" is.

De analisten van JPMorgan geloven niet dat grote, institutionele beleggers meer vermogen in cryptomunten zoals de bitcoin gaan steken, als er officiële, beursgenoteerde bitcoin-ETF's komen.

Zelfs als de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC bitcoin-ETF's goedkeurt, is dat volgens de analisten van JPMorgan geen garantie dat toezichthouders zich vriendelijk zullen blijven opstellen voor de cryptosector.

Hoofdeconoom Alonso de Gortari van Mysten Labs is het daarmee eens. Hij zegt tegen Business Insider dat elke aanpassing van regelgeving die de mogelijkheden en de toegang tot de bitcoin beperkt, negatief kan uitstralen op de cryptomarkt.

Als rente relatief hoog blijft, wordt de risicovolle bitcoin minder aantrekkelijk

Hoofd onderzoek James Butterfill van CoinShares zegt tegen Business Insider dat de stijging van bitcoin een halt toegeroepen kan worden, als de inflatie komend jaar minder hard daalt dan verwacht. Dit zou namelijk betekenen dat rentes ook op relatief hoge niveaus blijven.

Hogere rente-inkomsten uit sparen en beleggen in obligaties maken riscovolle alternatieven zoals de bitcoin minder aantrekkelijk.

Tegelijk is er nog steeds optimisme over de halvering van de beloning voor miners in de vorm van nieuwe bitcoins, de in 2024 gaat plaatsvinden.

Sommige experts verwachten dat de 'halving' de bitcoin naar nieuwe recordhoogtes kan stuwen, zelfs tot boven de 100.000 dollar. Dit baseren ze op historische parallellen rond eerdere halveringen van de beloning van miners.

LEES OOK: Er zijn wereldwijd bijna 90.000 cryptomiljonairs: toch is de kans om een miljoen te verdienen met cryptomunten extreem klein