De hoeveelheid bitcoin die beschikbaar is voor actieve handel, is gedaald tot een historisch dieptepunt. Dat komt doordat langetermijnbeleggers een recordhoeveelheid van de cryptomunt opslaan in passieve, digitale portemonnees, volgens gegevens van databureau Glassnode.

Volgens één maatstaf bereikte de hoeveelheid bitcoin in zogenoemde ‘wallets’ waarmee nauwelijks wordt gehandeld, een record van meer dan 15,4 miljoen bitcoin, aldus Glassnode. Officieel zijn er per begin september 2023 bijna 19,5 miljoen bitcoins in omloop.

Vergelijkbare trends wat betreft de handelsactiviteit in de bitcoin zijn te zien in de verandering van netto posities van langetermijnhouders, met instroomniveaus die gestaag stijgen.

“Langetermijneigenaren van de bitcoin wachten historisch gezien tot de markt doorbreekt naar nieuwe recordniveaus, voordat ze actiever gaan handelen”, aldus het rapport. “Dit proces was zichtbaar bij de grootschalige afname van bitcoins in langetermijnportefeuilles tijdens de koersstijgingen van de bitcoin 2021 en de gelijktijdige toename van het aanbod van bitcoins die frequent werden verhandeld.”

Wachten op verdere koersstijging van de bitcoin

Beleggers die de bitcoin voor de lange termijn aanhouden, lijken te willen wachten tot de koers nieuwe recordniveaus bereikt, voordat ze een deel van hun vermogen in bitcoin gaan verzilveren.

De bitcoin kent tot nog toe een behoorlijk sterk jaar. De grootste cryptomunt startte op een niveau van ongeveer 17.000 dollar en staat momenteel ruim 100 procent in de plus op bijna 37.000 dollar. Sommige optimistische analisten denken echter dat de bitcoin kan doorstijgen naar 150.000 dollar in 2025.

Databureau Glassnode merkt op dat bitcoins die worden aangehouden voor de handel op de korte termijn, in veel gevallen winstgevend zijn geworden sinds de doorbraak van het koersniveau van 30.000 dollar.

LEES OOK: Het bitcoin whitepaper is 15 jaar oud – dit zijn de theorieën over wie de mysterieuze auteur van het document zou kunnen zijn