Beleggers haalden afgelopen week bijna vier miljard euro aan vermogen weg bij het cryptohandelsplatform van Binance. Dat is een van de vele redenen waarom de grootste cryptobeurs ter wereld in de schijnwerpers staat, na de implosie van collega FTX.

Het ineenstorten van het inmiddels failliete FTX – het crypto-imperium van wonder boy Sam Bankman-Fried is merkbaar in de hele cryptomarkt. Sommige beleggers zijn bang dat Binance de volgende dominosteen is die gaat omvallen.

Het is immers een slecht jaar geweest voor crypto. De sector kampte met omvangrijke diefstallen van cryptovermogen via hacks bij onder andere Ronin Network, Binance en FTX. Daarbij werden vele tientallen miljoenen euro’s gestolen werden.

Daarnaast hadden zogenoemde stablecoins, die gekoppeld zijn aan klassieke beleggingen zoals de dollar, het zwaar. Zo moest stablecoin tether dit voorjaar de koppeling met de dollar tijdelijk loslaten. Maar de implosie van FTX is zonder meer de meest dramatische gebeurtenis voor de cryptosector in 2022.

Het is dan ook niet gek dat beleggers zich momenteel zorgen maken of ook Binance gaat omvallen. Dit zijn de vijf dingen die je moet weten over wat er gaande is rondom Binance en waarom investeerders de toekomst van het handelsplatform angstvallig in de gaten houden.

1) Er zijn zorgen over de financiële gezondheid van Binance

Na het faillissement van FTX bleek dat het bedrijf vrijwel geen eigen financiële reserves had. Vermogen dat andere cryptopartijen aanhielden bij FTX was door de faillissementsprocedure plots niet meer toegankelijk. Hierdoor kwamen andere cryptobeurzen ook onder druk te staan. Zij moesten aantonen dat ze zelf genoeg eigen vermogen hadden om eventuele verliezen die ontstaan als gevolg van het omvallen van FTX, op te vangen.

Daarnaast is het de vraag of cryptobeurzen genoeg liquide middelen hebben om klanten die cryptovermogen willen weghalen, te kunnen uitbetalen.

In de nasleep van de val van FTX wilde Binance met documentatie aantonen dat de financiële reserves groot genoeg zijn om het vertrouwen van de markt te behouden. Het schakelde accountancyfirma Mazars in om een oordeel te geven over de liquiditeit en solvabiliteit van Binance.

Juridische experts en andere critici waren echter niet tevreden met het rapport van Mazars, aangezien daaruit niet viel op te maken hoe de financiële gezondheid van Binance er werkelijk voor staat. Op papier zagen de financiën er redelijk uit, maar er lijken ook risico’s te zijn wat betreft de beleggingen in de bitcoin van Binance en de beschikbaarheid van contante middelen, volgens zakenkrant The Wall Street Journal.

Ook zijn de financiële buffers van Binance sterk afhankelijk van de waarde van de door Binance uitgegeven stablecoin BUSD en de eigen cryptomunt BNB. Daarmee is het bedrijf alleen ‘gezond’, als de door Binance uitgegeven cryptomunten niet instorten.

Zakenkrant The Financial Times meldde vrijdag dat Mazars de samenwerking met Binance en andere klanten uit de cryptosector heeft opgeschort vanwege “zorgen over de manier de publieke opinie reageert op financiële rapportages.”

3) Klanten haalden binnen een dag €3 miljard weg bij Binance

In de afgelopen anderhalve week haalden klanten van Binance gigantische bedragen weg bij de cryptobeurs. Ondertussen zorgt ieder nieuwtje rondom FTX, zoals de arrestatie van Sam Bankman-Fried, voor verdere erosie van het vertrouwen in de cryptomarkt.

Vorige week dinsdag zag Binance de grootste opname van klantengelden sinds juni. Binnen 24 uur trokken gebruikers omgerekend meer dan drie miljard euro aan cryptobeleggingen uit het platform. Dit zorgde ervoor dat het bedrijf kortstondig opnames van USD Coins moest bevriezen.

Slechts een maand geleden had klanten van Binance in publieke cryptoportemonnees nog zo’n 70 miljard euro aan vermogen gestald. Inmiddels gaat het om omgerekend om nog zo’n 55 miljard euro.

3) Amerikaanse Justitie onderzoekt Binance vanwege vermeende witwaspraktijken

Wat zeker niet helpt voor de positie van Binance is het feit dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek naar het bedrijf is gestart. Mogelijk zou het platform bepaalde de regels rondom financiële criminaliteit overtreden hebben.

Het ministerie overweegt om oprichter en CEO Changpeng Zhao van Binance en andere leidinggevenden aan te klagen, meldde persbureau Reuters. Het zou dan gaan om beschuldigingen van witwaspraktijken, ongeautoriseerde geldtransfers en het schenden van andere financiële regelgeving. Er is naar verluidt echter nog geen overeenstemming of de bewijslast tegen Binance voldoende hard is.

4) De CEO van Binance laat zich “niet van de wijs brengen”

Topman Zhao benadrukt tegenover klanten dat Binance voldoende geld in kas heeft. Hij spreekt zich stevig uit tegen de “onnodige” paniek, angst en twijfels over de gezondheid van zijn bedrijf.

“Gebruikers kunnen honderd procent van hun middelen opnemen bij Binance. Op geen enkele dag zullen we daar problemen van ondervinden”, vertelde Zhao afgelopen donderdag aan tv-zender CNBC. “Cryptobedrijven moeten de middelen van gebruikers een-op-een kunnen matchen. Dat doen wij.”

Afgelopen week haalde Zhao zijn schouders op over de massale opnames van cryptobeleggingen. Nadat Binance de bevriezing van opnames van geld van klanten weer ongedaan had gemaakt, liet Zhao weten de uitstroom van beleggingen te beschouwen als een “stresstest“.

5)Zhao waarschuwt zijn personeel voor een ‘uitdagende tijd’

Hoewel Zhao publiekelijk zorgen over de toekomst van Binance bagatelliseert, blijven ze wel bestaan. De jonge miljardair zou volgens Bloomberg aan werknemers hebben meegedeeld dat de problemen bij FTX zorgen voor “streng toezicht” op Binance en “moeilijke vragen” over de toekomst van cryptobeurzen.

Binance moet volgens Zhao deze uitdagingen met geduld en toewijding tegemoet gaan om een vertrouwenscrisis te voorkomen. “De komende maanden zullen uitdagend zijn”, schreef CZ in een memo dat werd ingezien door persbureau Bloomberg. “Maar als we deze uitdagende periode doorkomen, zullen we sterker dan ooit zijn”

Lees ook: Cryptobeurs Bitvavo heeft een probleem met €280 miljoen aan vermogen van klanten, maar zegt dat aan te kunnen