Premium content ophalen
  • Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried wordt door zijn visie en snelle succes vaak vergeleken met Mark Zuckerberg.
  • Bankman-Fried is oprichter en CEO van cryptoplatform FTX en richtte eerder ook handelsplatform Alameda Research op.
  • Hij houdt er een extreem werkritme op na, heeft maar 4 uur slaap per nacht nodig en kan met 5 computerschermen tegelijk te werken.
  • Lees ook: Cryptomiljardair Sam Bankman-Fried zet zijn geld op Solana: ‘Beter dan Ethereum’

Ongeveer drie jaar geleden reisde een jonge beurshandelaar op Wall Street die zich op de cryptomarkt had gestort, naar een conferentie in Azië. Sam Bankman-Fried was geïntrigeerd door de enorme koersverschillen tussen cryptomunten op beurzen in Azië en westerse landen, waarbij dezelfde munt op de ene beurs een veel hogere of juist lagere koersnotering kon hebben dan op een andere beurs.

Dit koersverschil stond in de cryptowereld jarenlang bekend als de ‘kimchi-premium‘. Het tekende het grote verschil met klassieke financiële markten waar gespecialiseerde handelaren doorgaan razendsnel gebruik maken van kleine koersverschillen bij noteringen van een aandeel of andere belegging op verschillende beurzen. Dit wordt arbitragehandel genoemd.

Na enkele dagen gewerkt te hebben vanuit een flexplek bij WeWork in Hongkong deed Bankman-Fried een urgente oproep aan het team van de cryptostartup die hij in de VS had opgezet. “Hij zei: ‘We moeten hier onmiddellijk mensen hebben'”, zo herinnert voormalig mede-directeur Adrew Croghan van Alameda zich de oproep van Bankman-Fried. “Hij gaf aan dat we waarschijnlijk 50.000 dollar per dag aan inkomsten misten, doordat we niet vanuit Hongkong werkten.”

Premium content ophalen