Het omvallen van het Amerikaanse cryptohandelsplatform FTX heeft brede gevolgen voor tal van handelsfora. Ook de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo kan hierdoor geraakt worden, zo blijkt uit een verklaring van Bitvavo.

FTX fungeerde als een spin in het weg voor veel cryptopartijen die handelsrekeningen aanhielden bij het platform van de inmiddels gearresteerde ondernemer Sam Bankman-Fried. Doordat FTX in november in een faillissementsprocedure belandde, kunnen tal van partijen niet meer bij tegoeden die ze bij FTX hadden gestald.

De vraag is of er bij de afwikkeling van het faillissement van FTX voldoende geld overblijft om alle schuldeisers terug te betalen.

In de VS is Digital Currency Group één van de cryptopartijen die problemen heeft gekregen vanwege de blootstelling aan FTX. De Nederlandse cryptobeurs Bitvavo blijkt via dochterbedrijf Bitvavo Custody BV samen te werken met Digital Currency Group. Laatstgenoemde levert diensten waarmee klanten van Bitvavo cryptovermogen kunnen uitlenen (‘staken’ in jargon) tegen een vaste vergoeding.

Doordat Digital Currency Group moeite heeft om voldoende liquide middelen bijeen te brengen om aan alle geldopvragingen van klanten te voldoen, zijn die tijdelijk opgeschort. Dit betekent dat het geld van klanten van Bitvavo dat bij Digital Currency Group is gestald, tijdelijk niet toegankelijk is. Het gaat hierbij volgens Bitvavo om een bedrag van 280 miljoen euro.

Bitvavo benadrukt in zijn verklaring dat het om een "tijdelijk" probleem gaat. Ook zou Bitvavo zelf over voldoende middelen beschikken om klanten die hun geld willen opvragen uit te betalen. Bitvavo zelf heeft naar eigen zeggen uitbetalingen niet opgeschort.

LEES OOK: Beleggers halen in één week $3,7 miljard weg bij cryptobeurs Binance, maar volgens topman Changpeng Zhao is het ‘business as usual’