De Amerikaanse regering en de legerstaf praten over mogelijkheden om ook na 31 augustus Amerikaanse troepen op het vliegveld in Kabul te houden.

De Taliban gaan daar niet mee akkoord, aldus een woordvoerder.

Dinsdag bespreken de leiders van de G7 op een videoconferentie de situatie in Afghanistan.

De Amerikaanse regering en de legerstaf praten over mogelijkheden om ook na 31 augustus Amerikaanse troepen op het vliegveld in Kabul te houden. President Joe Biden zei zondagavond “te hopen dat het niet nodig is”, maar “er is een discussie gaande om te verlengen.”

De Amerikaanse strijdkrachten beheersen het luchtruim van Afghanistan en het vliegveld van de hoofdstad Kabul. President Biden wil dat de evacuaties van buitenlandse burgers en van Afghanen die voor westerse landen werkten voor 31 augustus worden afgerond. Veel landen zeggen meer tijd nodig te hebben en willen dat de Amerikaanse troepen langer blijven.

De Taliban gaan niet akkoord met een eventuele verlenging van de aanwezigheid van buitenlandse troepen op het vliegveld van Kabul na 31 augustus. Woordvoerder Suhail Shaheen zei dat het antwoord ‘nee’ zal zijn als de Amerikanen of de Britten om meer tijd voor hun evacuaties vragen. Shaheen zei tegen SkyNews dat 31 augustus “de rode lijn is”.

G7-landen spreken dinsdag over Afghanistan

Dinsdag bespreken de leiders van de G7 op een videoconferentie de situatie in Afghanistan. Een van de onderwerpen op de agenda is het opschuiven van de deadline. “We zullen zien wat we kunnen doen”, zei Biden hierover. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten al andere landen helpen bij de evacuaties en dat zij hiermee zullen doorgaan.

Biden zei verder dat sinds juli de Amerikanen 33.000 mensen uit Afghanistan hebben geëvacueerd, van wie 11.000 in de afgelopen 36 uur. Hij benadrukte echter dat "er nog een lange weg te gaan is". Meer dan 10.000 Amerikanen moeten nog worden opgehaald en de regering wil ook 50.000 Afghanen in veiligheid brengen.

De president probeerde zorgen weg te nemen over dat tussen de Afghaanse evacués zich mogelijk terroristen verschuilen. Geen enkel vliegtuig vliegt direct naar de VS, zei hij. In ruim twintig landen zijn "afhandelingsstations" opgezet waar Afghanen zorgvuldig gescreend worden. "Eenmaal gescreend en schoon verklaard, zullen we de Afghanen die ons geholpen hebben, verwelkomen in de VS."

Lees ook: De VS slaagde er niet in de Afghaanse drugshandel te stoppen, maar de Taliban heeft lucratievere inkomstenbronnen gevonden

WHO EN UNICEF pleiten voor humanitaire luchtbrug

De Wereldgezondheidsorganisaties WHO en UNICEF willen dat er per direct een humanitaire luchtbrug naar Afghanistan komt. In een gezamenlijke verklaring zeggen beide dat de internationale gemeenschap het accent te eenzijdig legt op evacuaties. Afghanen die achterblijven worden vergeten.

Door twintig jaar oorlog, langdurige droogte en de coronapandemie zijn meer dan 18 miljoen Afghanen afhankelijk van humanitaire hulp, aldus de WHO en UNICEF. Doordat commerciële luchtvaartmaatschappijen momenteel niet in de hoofdstad Kabul mogen landen, kunnen hulporganisaties echter geen voorraden aanvoeren. De hulpgoederen die in het land aanwezig zijn raken snel op.

"Terwijl de humanitaire behoeften in Afghanistan toenemen, nemen de mogelijkheden om op die behoeften in te spelen snel af", aldus de organisaties.

Chartervlucht met 172 mensen uit Afghanistan naar Nederland

Op Schiphol is zondagmiddag een chartervlucht aangekomen met aan boord 172 mensen uit Afghanistan. Dat meldt het ministerie van Defensie op Twitter.

Zondagochtend kwam rond 08.00 uur ook een chartervlucht aan met daarin ongeveer 160 mensen uit Afghanistan. Ook vertrok er zondag een C-130 vanuit Kabul met daarin 93 passagiers. Eerder meldde Defensie dat het om 82 mensen ging, maar dat aantal werd bijgesteld. Daarnaast is er in de nacht van zaterdag op zondag nog een C-17 vertrokken uit Kabul met 86 mensen die Nederland als eindbestemming hebben.

"We doen er alles aan om zoveel mogelijk evacuatievluchten vanuit Afghanistan mogelijk te maken", zegt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim op Twitter. "Trots op alle mensen die onder veel druk en chaotische omstandigheden zich hiervoor inzetten."

Defensie heeft een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul. Mensen worden uit Afghanistan naar een veilig land in de regio gebracht en van daaruit gaan de evacués met een groter toestel naar Nederland.

Volgens de planning gaat er enkele malen per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan was sinds donderdag defect, maar Defensie meldt zondag dat het vliegtuig weer gemaakt is.

Nederland evacueert niet alleen Nederlanders uit Afghanistan, maar ook Afghanen die de Nederlandse missie in het land hielpen en nu gevaar lopen. Belgische toestellen hebben vanuit Kabul ook Nederlanders meegenomen.

LEES OOK: Wie zijn de Taliban? En hoe ziet het leven in Afghanistan er straks uit? 6 vragen over de extremistische groepering